Za razliku od LeechBlock ekstenzije za Firefox, odnosno StayFocusd dodatka za Google Chrome, x.minutes.at je nešto drugačiji alat. Za početak, riječ je o web sajtu, a ne dodatku za vaš web browser. Također, umjesto blokiranja pristupa određenim sajtovima, x.minutes.at će vam poslužiti samo kao podsjetnik da ste na odabranim sajtovima proveli određenu količinu vremena. Pitate se kome je to korisno? Pa, recimo da ste se našli u onoj dobro poznatoj situaciji – logirali ste se na Facebook samo kako bi prijatelju/kolegi poslali poruku, ili možda na neki forum kako bi provjerili thread ili dva, samo da bi nakon pola sata shvatili kako ste davno "skrenuli sa teme". I upravo tu bi se x.minutes.at trebao pokazati kao idealno rješenje, jer će vas nakon 5/10/15/koliko već minuta podsjetiti da ste na nekom sajtu proveli tih 5/10/15/koliko već minuta.

A kako zapravo x.minutes.at funkcioniše? Vrlo jednostavno – dovoljno je otvoriti sam x.minutes.at sajt, te u posebno polje ukucati adresu stranice na kojoj želite obaviti nešto na brzinu, dok ćete u susjedno polje ukucati na koliko minuta želite sebi dozvoliti posjetu toj stranici. Nakon toga kliknite na tipku Go i to je to – u vašem browseru će vas dočekati odabrana stranica sa posebnom x.minutes.at trakom u vrhu, koja će odbrojavati onoliko minuta koliko ste sami odredili, da bi po isteku vremena izbacila mali Time's up pop-up i tako vam dala do znanja da je vrijeme da se vratite na posao.

1/1

Osim tajmera, x.minutes.at traka će vam omogućiti i da pauzirate vrijeme, ukoliko ste već pronašli ko zna koji razlog za to, a tu je i opcija za jednostavno pokretanje novog tajmera na nekom drugom sajtu. Također, tu je i polje za pretragu koje će vam izbaciti rezultate na Googleu, a x.minutes.at možete pokrenuti i kao štopericu sa kojom ćete mjeriti vrijeme provedeno na nekom sajtu.

Vrijedi istaći i to kako x.minutes.at traka nije kompatibilna sa svim sajtovima – na primjer, tokom testiranja smo probali sebi ograničiti vrijeme provedeno na Facebooku, da bi nas x.minutes.at uredno obavijestio kako neće funkcionisati u istom tabu sa ovom socijalnom mrežom, te kako će umjesto toga raditi u pozadini i automatski nas obavijestiti (sa ranije spomenutom pop-up porukom) kada nam istekne vrijeme.

Na kraju, sve one koji i nakon isteka vremena budu željeli nastaviti provoditi vrijeme na odabranim sajtovima će obradovati činjenica kako ih x.minutes.at neće ograničavati da ostanu na njima. Kada im se na ekranu pojavi poruka Time's up, dovoljno će biti da kliknu OK i moći će nastaviti surfati po sajtu čije su korištenje sebi pokušali ograničiti.

http://x.minutes.at/