Obzirom da živimo u vremenu socijalnih mreža, ne čudi nas što ih neki korisnici vide i kao svoje glavne izvore vijesti. Jer, zašto bi gledali TV, čitali novine ili posjećivali klasične news portale kada na Facebooku i Twitteru mogu sami filtrirati vijesti i izvore informacija koje ih zanimaju? Ali, Facebook postovi i pogotovo tweetovi ograničeni na svega 140 karaktera nekada nisu dovoljni za prenos svih bitnih informacija ili detalja neke vijesti. Također, nekada ćete se naći u situaciji kada vam trebaju podaci sa više različitih socijalnih mreža na jednom mjestu, ili kada želite na neki način povezati više različitih tweetova i recimo slika sa Instagrama kako bi dobili cijelu sliku o nečemu - i tu na scenu stupa Storify, online servis za brzo i jednostavno kreiranje priča sastavljenih od informacija prikupljenih sa socijalnih mreža.

Naime, riječ je o sajtu na kojem korisnici mogu sastavljati vlastite "priče" od raznoraznih informacija sa socijalnih mreža kao što su Facebook i Twitter, kombinovanih sa dodatnim multimedijalnim elementima poput slika sa Instagrama i Flickra ili recimo sa YouTube video klipovima. Gotove priče je moguće linkati kao zasebne Storify priče ili čak embedati u druge sajtove, a tu su i standardne mogućnosti njihovog dijeljenja putem socijalnih mreža (konkretno, podržani su Twitter, Facebook i Google+).

Pri tome, u priče je moguće dodavati i vlastiti tekst i komentare, tako da recimo imate tekstualni uvod praćen sa nekoliko tweetova vezanih za vašu priču, YouTube video ili dva, dodatni tekst/komentar i na kraju nekoliko tweetova sa kojima ćete zaokružiti svoju priču.

1/1

Što se tiče samog Storify sajta, na njegovoj naslovnoj stranici u svakom trenutku možete pronaći aktuelne i zanimljive vijesti skupljene u posebne priče, bilo da se radi o vijestima koje veliki gaming izdavači poput Electronic Artsa i Sonyja objavljuju na aktuelnom E3 sajmu (a koje smo mi pokrili na nešto klasičniji način ovdje), bilo da vas zanimaju neke od novih šala sa mreže svih mreža poput najsvježijeg Twitter trenda #FakeWorldCupFacts, bilo da vas interesuju neke ozbiljnije teme.

Naravno, Storify priče možete kreirati i sami, a sve što vam treba su linkovi i sadržaji sa socijalnih mreža, te Storify account. A njega možete kreirati na sve standardne načine - koristeći email adresu i novi password, ili klasičnim logiranjem uz korištenje Facebook ili Twitter korisničkih računa. Na kraju, ispod naslova svake priče ćete pronaći i brojač posjeta/čitanja, kao i opciju za njeno embedanje u druge sajtove.

Pa, ukoliko želite sastaviti vijest/priču od materijala sa socijalnih mreža, citirajući tačno određene Twitter/Facebook profile, Storify je servis za vas. Ali, da ćete ga koristiti kao svoj glavni izvor vijesti - u to i nismo baš sigurni... iako ne sumnjamo da je riječ o odličnom rješenju za praćenje svih onih Twitter skandala i drama koje se na toj popularnoj socijalnoj mreži odigravaju iz dana u dan.

https://storify.com/