Kako nije isključeno da vam praćenje i zakazivanje različitih aktivnosti na društvenim mrežama oduzima dragocjeno vrijeme koje biste radije trošili na, recimo, posmatranje ptica ili ispijanje piva u hladovini, donosimo vam usporedbu dva najpopularnija servisa za automatizaciju – svega.

Oni koji su već bili u potrazi za sličnim servisima, znaju da je riječ o Zapieru i IFTTT-u. Naime, ukoliko koristite nekoliko različitih cloud aplikacija za skladištenje podataka, jedan od ova dva servisa za automatizaciju bit će vam potreban koliko i sladoled u vruće ljetno poslijepodne. A, koji je bolji – to ovisi isključivo od toga šta vama treba. Glavna razlika između njih leži u korisničkom interfejsu, te u obimu podrške za web servise.

IFTTT

Slobodno možemo reći da je IFTTT miljenik Internet nacije i svake generacije, iz prostog razloga jer je potpuno besplatan, a toliko jednostavan, da ga i stara baka malo živahnijeg uma bez problema može koristiti. IFTTT je skraćenica za ‘If this then that’ i odlično opisuje koncept cloud automatizacije: ako, na primjer, postavite fotografiju na Instagram, onda će ona automatski biti proslijeđena na vaš Facebook feed, uz post kojeg unaprijed definišete. Pored toga što vam izbija oči masivnim ikonicama i uputstvima za sljedeći korak kojeg trebate poduzeti, činjenica je da IFTTT ima zaista dopadljiv interfejs – zapravo, mnogo dopadljiviji nego Zapier.

Kada radite na IFTTT-u, vidljiv vam je samo onaj korak na kojem se trenutno nalazite, što, posebno kada ga koriste početnici, doprinosi osjećaju sigurnosti. A, evo i kojim redoslijedom kreirate svoj zahtjev: najprije kliknete na Create Recipe, a zatim na Choose Trigger Channel, gdje birate one aplikacije i servise koji vas zanimaju i između kojih želite uspostaviti vezu (Android SMS, Buffer, Dropbox, eBay, Facebook, Twitter, LinkedIn…). Tu ćete na raspolaganju imati više od stotinu servisa. Bilo koji kanal da izaberete, IFTTT  će vam predložiti takozvane popularne recepte. Na primjer, ako izaberete Gmail, predložit će vam Popular Gmail Recipes kao što su "Save starred Gmails to Evernote", "Blink when I get a new email" i slično. U "My Recipes" imate preglednik svih vaših naloga, gdje ih možete po potrebi uređivati, isključivati ili ponovo uključivati.

Dakle, što se tiče uspostavljanja cloud automatizacije, teško da će vam išta biti jednostavnije od ovog servisa. Međutim, veliki minus mu je taj što preko njega možete povezati samo po jedan account na svakom od servisa, tako da ako koristite više Twitter ili Facebook profila, morat ćete udvostručiti i IFTTT accounte, što definitivno ide protiv njihove parole da štede vrijeme svojim korisnicima. Ipak, zato i jeste besplatan, a besplatna, poprilično kvalitetna usluga draga je i Ferengijima.

IFTTT ima i aplikacije za Android i iOS, koje možete skinuti preko njegovog zvaničnog sajta.

https://ifttt.com/

Zapier

Čim pogledate Zapier, prosto znate da je kao stvoren za veće kompanije. Interfejs nije ni izbliza veseo kao onaj IFTTT-jev, a popriličan kamen spoticanja za ljubitelje besplatnih usluga jeste i to što se većina toga plaća. Premium karakteristike Zapiera su besplatno dostupne za korištenje samo u probnoj verziji, nakon čega morate platiti od 15 pa do 100 US dolara za pravo korištenja "premium" servisa, u koje, recimo, spada PayPal. Zapravo, plaćate sve više kako dodajete servise i integracije, a cijena se povećava i onda kada povećate učestalost komunikacije između njih.

Međutim, ovaj servis ima nešto što IFTTT nema: bez problema upravlja višestrukim accountima. Dakle, ako ne želite plaćati developerima za posebne aplikacije ove vrste, namijenjene isključivo vama, vjerovatno ćete platiti kompaniji kakva je Zapier. Pored toga, Zapier nudi i  veći broj servisa: trenutno više od 250, a uz one uobičajene kao što su Twitter, Facebook, Gmail, Instagram i njima slični, tu su i neki manje poznati poput WooCommercea, Ducksboarda, TelAPI-a te FogBugza.

Treba naglasiti i to da je Zapier u svojim ranijim verzijama imao komplikovaniji interfejs, što su, na svu sreću, ipak odlučili promjeniti u novijim. Samo kreiranje automatizacije u Zapieru ne zahtijeva mnogo truda: kliknete na opciju Create New Zap, zatim u padajućim menijima izaberete web servise koje želite povezati te akcije kojima će uticati jedan na drugi. I to je to.

Dakle, koji servis je bolji: Zapier ili IFTTT? Oba vam omogućavaju izgradnju privatne mreže cloud usluga koje su u interakciji jedna sa drugom kako bi uštedjeli vrijeme i oba su dovoljno kvalitetna kako biste ih barem isprobali. IFTTT je prikladan za sve one koji nemaju bezbroj accounta niti vode neku kompaniju, dok je Zapier pogodniji za biznise.

https://zapier.com/

1/1