Vesna Matić-Karić

Vesna Matić-Karić

IT novinarka, pokriva teme vezane za softver, internet i tehnologije. Trekkie koji uživa u svom poslu, zaljubljenik u SF književnost i filmsku umjetnost.

subota, 30 Juli 2016 09:45

INTERVJU: Almir Vuk

Ime Almira Vuka odjeknulo je bosanskohercegovačkim medijima prije nekoliko godina, kada je njegova prva aplikacija, "Značenje imena", postigla veliku popularnost i za vrlo kratko vrijeme bila downloadana 150.000 puta, a od tada se broj downloada znatno povećao. Almir je tada bio srednjoškolac koji se, sudeći po intervjuima u našim medijima, sa naglim publicitetom izborio sasvim ležerno i hladnokrvno. Međutim, publicitet nije uticao na njegove dugoročne planove, tako da ovaj Mostarac nije ljenstvovao. Trenutno studira na mostarskom FIT-u, a pored toga što je nastavio raditi na razvoju aplikacija koje možete pronaći na Google Play Storeu, ovaj ambiciozni mladić ima i vlastiti blog, a radi i na pokretanju vlastite kompanije. Za sebe kaže da mu uspjeh nikada nije bio primarni cilj, nego da ono što voli, radi na najbolji mogući način.

U životu ima tri uzora, od kojih je jedan i naš poznati programer, Admir Tuzović: "Moja tri uzora u svijetu tehnologije (programiranja) su Scott Hanselman, čovjek koji ima ogroman uticaj i značaj na Microsoft Open Source zajednicu kroz razne besplatne resurse i kurseve iz polja web i cloud developmenta i koji je trenutno jedan od najboljih predavača i programera na svijetu; zatim jedno domaće lice, a to je Admir Tuzović, najbolji developer za kojeg ja znam, veliki stručnjak, sjajan predavač i još bolji čovjek. Upravo radi njega sam i postao Microsoft Student Partner. Neki ključni savjeti i prilike koje sam od njega dobio su bili ogromna pomoć i podrška u prošlom periodu. Još bih naveo tvorca moje najdraže PC igre, a to je Sid Meier. Oni kojima je ovo ime poznato, znaju i o kojoj se igri radi te o kakvom developeru je riječ: jednom od najboljih programera i tvorcu igre koja ima ogroman značaj za PC gaming."

Kako je riječ o jednom vrijednom i talentovanom mladom programeru, čije sposobnosti i znanje u budućnosti mogu samo još više rasti, željeli smo ga predstaviti na INFO portalu i saznati nešto više o ovom tako mladom, a već uspješnom Mostarcu:

INFO: Već imate vlastitu internet kompaniju, blog i nekoliko bitnih projekata iza sebe (poput aplikacije "Značenje imena"), a još niste završili fakultet. Poprilično impresivno, moramo priznati. Odakle ta rana želja za uspjehom? Da li ste oduvijek znali da je IT oblast ono čime ćete se baviti u životu?

Almir Vuk: Moj strast prema IT-u krenula je sa igrama davne 1999. godine, dok je programiranje došlo nešto kasnije, negdje u sedmom osnovne, kada sam se prvi put upoznao sa osnovama programiranja. Tada su to bili mali koraci za koje će se kasnije ispostaviti da su bili ključni. Blog o informatici (najviše o programiranju) sam imao dugo želju da pišem i negdje prošle godine u ovo vrijeme sam odlučio da jednostavno počnem i sada, godinu dana kasnije, poslije 50 napisanih blog-postova, mogu biti zadovoljan posjetama na istom. S obzirom na tematiku o kojoj pišem, prezadovoljan sam brojem posjeta u prvoj godini bloga, a broj posjeta je malo više od 1400 mjesečno. Želja za uspjehom nikada nije bila moj primarni cilj. Jednostavno se trudite da radite što bolje ono što volite (u mom slučaju app development) i rezultat će doći. Nekada bude uspjeh, a nekada naučite na greškama.

A, to da li sam znao da ću se baviti IT-om, iskren da budem - jesam. Poslije faze igranja igara sve češće sam čitao mjesečna izadanja INFO i BUG časopisa koji su aktivno obrazovali ljude vezano za informatiku, pa sam i ja bio zahvaćen tom naukom. Tada možda nisam bio siguran da će to biti programiranje, ali nešto iz IT oblasti sigurno.

INFO: Recite nam nešto više o AV Developmentu i vašim budućim planovima vezanim za ovaj projekat?

Almir Vuk: AV Development u ovom trenutku nije klasična kompanija, ali u zadnjih par mjeseci radim istraživanja i aktivne pripreme za registraciju kompanije iz razloga što imam jedan startup projekt na kojem sam počeo da radim aktivno pa će, paralelno sa time, nadam se i AV Development uskoro postati kompanija, a za sada je samo internet developersko ime pod kojim djelujem u ličnim i freelance projektima.

INFO: O vašoj najpopularnijoj aplikaciji, "Značenje imena", svi već sve znaju. Međutim, kako ste tačno došli baš na tu ideju, da ljudima ponudite lagan način da preko smartphonea saznaju značenje svog imena i imena njima dragih ljudi? Jeste li računali na takvu "pomamu" za ovom aplikacijom?

Almir Vuk: "Značenje imena" je došlo u srednjoj školi kada sam počeo učiti Javu i Android development, te sam nakon mjesec-dva učenja shvatio da bih mogao kreirati aplikaciju koja bi imala formu lokalne baze podataka koja će služiti za tumačenje imena. Ideja je došla u toku tih tutorijala koje sam pratio, a i vodio sam se logikom koja bi aplikacija meni bila od pomoći u tom trenutku, a da nije nešto puno komplikovano. Nakon što sam kreirao ovu vrlo jednostavnu aplikaciju, odlučio sam i da je objavim na Google Play Storeu, ako se ne varam, to je bilo negdje u jesen 2013. godine. Pri registrovanju na Play Store potrebno je da definišete vaše developersko ime i u tom trenutku nisam htio da bude samo moje ime, pa sam došao na ideju da to ime bude AV Development.

Kada pričamo o uspjehu, ja zaista ne smatram da je "Značenje imena" neki ogroman uspjeh, ali smatram da je moj lični uspjeh to što sam neplanirano u četvrtom srednje imao aplikaciju koja je u tom trenutku brojila preko 150 000 downloada i dugo vremena bila u TOP 10 free aplikacija. Aplikacija sama po sebi nije ništa komplikovano, ali bila je u pravom trenutku dostupna na pravom mjestu, što je i rezultiralo sa sada već blizu 240 000 downloada. Da li sam u prvom trenutku računao da će biti uspješna? Iskren da budem, jesam, ali ne u tolikoj mjeri koliko je to bilo kroz ta prva dva do tri mjeseca kada je za taj kratki period prešla 100 000 downloada. Gledajući na nju sa ove vremenske distance, vjerovatno je i ne bih sa ovim razmišljanjem ni objavio jer mi sada prejednostavno sve to izgleda, ali očito da ponekad razni faktori utiču na uspjeh nekog proizvoda.

INFO: Mislimo da će sve naše čitaoce zanimati odgovor na ovo pitanje: koliko su se vaši dosadašnji projekti pokazali profitabilnim, a koliko su vam poslužili kao portfolij na osnovu kojeg gradite kontakte u svijetu informacionih tehnologija? Recimo, mnogi blogeri sa kojima sam razgovarala kažu da su dobili sjajne poslovne ponude zahvaljujući bloggingu. Kakva su vaša dosadašnja iskustva povodom toga?

Almir Vuk: Što se tiče aplikacija koje sam radio u srednjoj školi i u toku prošle godine, zarada na njima se bazirala na Google oglašavanju. Računica je nekada malo kompleksnija, ali sve se uglavnom svodi na princip: više pregleda, više zarade. Ja sam na aplikaciji "Značenje imena" zaradio pristojan iznos zbog velikog broja njenih korisnika. Mislim da sa aplikacijom koja ima pristojan broj aktivnih korisnika (250k-500k) ili YouTube kanalom, vi kao indie developer ili youtuber možete pristojno živjeti. Kao što ste i napisali, većina mojih aplikacija bile su u ulozi portfolija, što je rezultiralo nekim kasnijim freelance projektima.

Kada sam počeo da pišem blog, imao sam, a i sada imam isto mišljenje, da je to mjesto na kojem vi imate priliku da podijelite neke svoje ideje, da se kreativno izrazite u vidu rješenja i mišljenja vezano za neku oblast, pa samim time i u neku ruku dokazujete vještinu iz tog područja, što na kraju krajeva može imati za rezultat neku poslovnu priliku. Ja sam radi nekih tekstova na blogu do sada imao par ponuda za posao od par bosanskohercegovačkih firmi, a jednu još uvijek razmatram. Ali generalno, sa blogom možete da stvorite određenu sliku o sebi. Mislim da u BiH i na balkanu nema direktne zarade (što se tiče IT i DEV blogova), ali da indirektne koristi svakako da ima.

INFO: Sa kakvim izazovima se susrećete kao mladi poduzetnik i developer? Da li je BiH, sudeći prema vašem iskustvu, naklonjena mladim, tehnološki obrazovanim ljudima?

Almir Vuk: Kao što sam već ranije spomenuo, ja sam počeo da se pripremam za registraciju firme i već sada vidim koliko je to stresan zadatak i koliko će truda, koraka i potvrda ("poznate papirologije") biti potrebno u tom procesu, što zasigurno jako negativno utiče na motivaciju mladih ljudi koji su spremni da uđu u poduzetničke vode. Ako već težimo ka Evropskoj uniji, bilo bi zgodno i da se ugledamo na neke evropske zemlje kada je riječ o poduzetništvu, a posebno kada je riječ o osnivanju i vođenju malih i srednjih poduzetništava.

četvrtak, 07 Juli 2016 14:39

Apple Pay napokon stigao u Švicarsku

Apple Pay će od sada biti dostupan i u Švicarskoj, a usluga već ima podršku Vise i MasterCarda u ovoj državi, objavljeno je danas na kompanijskom web sajtu.

Appleov digitalni sistem plaćanja bit će, odmah po lansiranju, dostupan u sljedećim prodavnicama u Švicarskoj: Aldiju, Avecu, C&A k kiosku, Mobile Zoneu, P&B-u, Sparu, TopCC-u i naravno - Apple prodavnicama. Naravno, s vremenom će se broj prodavnica koje podržavaju Apple Pay u Švicarskoj dodatno povećati.

Međutim, Apple se ne namjerava ovdje zaustaviti. Naime, kompanija namjerava proširiti svoj servis za mobilno plaćanje na "sva značajnija tržišta" do kraja ove godine.

četvrtak, 07 Juli 2016 13:57

Avast kupuje AVG za 1,3 milijarde dolara

Avast Software je upravo objavio da kupuje svog rivala, antivirusnu kompaniju AVG, za 1,3 milijarde dolara u gotovini. To znači da će ove dvije kompanije nakon spajanja imati bazu od ukupno 400 miliona korisnika, kao i 16 miliona mobilnih korisnika.

Tom prilikom, izvršni direktor Avast Softwarea, Vince Stecklee, izjavio je da će ih ovo spajanje kompanija nastalih u Češkoj, dovesti u bolju poziciju kada je riječ o iskorištavanju novih mogućnosti koje ih čekaju u budućnosti, jer obje kompanije dijele zajedničku kulturu i imaju istu misiju.

Iz AVG-a, tvrde da ova odluka o spajanju kompanija odgovara i njihovim dioničarima, jer omogućava objema kompanijama da zajedničkim snagama postanu lider na rastućem tržištu online sigurnosti.

La Table Kineti je novi proizvod francuske kompanije Kineti Technologies, koji praktičnost kombinuje sa naprednom tehnologijom. Riječ je o stolu za dnevni boravak koji je ujedno i kompjuter sa Windows 10 operativnim sistemom, pa svaki put kada sjednete da popijete piće, možete i prosurfati internetom.

Kineti će se prodavati po cijeni od skoro 5000 eura, a ima i jednu zanimljivu opciju: samo jednim pokretom sve svoje sadržaje koje imate u stolu, možete automatski podijeliti na svoj tv. Isto tako, sve sadržaje koje imate na svojim mobilnim uređajima, možete bez problema prebaciti na Kineti.

Iako gornja površina stola djeluje krhko, Kineti je zapravo vodootporan i otporan na udarce, a izrađen je od obojenog aluminijuma i drveta. Popis zemalja u koje se Kineti može dostaviti, možete pogledati na njihovoj zvaničnoj stranici.

Više o tome kako Kineti zapravo funkcioniše, možete vidjeti u priloženom videu:


U javnost su napokon procurile prve fotografije Samsungovog nadolazećeg Galaxy Note 7 smartphonea. Kao i obično - i ovaj put je za njihovo ekskluzivno puštanje u opticaj bio odgovoran poznati leaker Evan Blass, koji je fotografije novog Samsungovog uređaja podijelio na svom Twitter profilu.

Sudeći po fotografijama, Galaxy Note 7 će biti dostupan u crnoj, srebrnoj (silver titanium), plavozelenoj (coral blue) i oniks boji. Što se tiče samih specifikacija uređaja, glasine govore da će dolaziti sa Qualcomm Snapdragon 823 procesorom i 6GB RAM-a, uz izbor različitih opcija kada je riječ o količini prostora za pohranu podataka.

Tako će osnovni model dolaziti sa 32GB prostora za pohranu podataka, dok će najskuplji i najbolji model dolaziti sa 256GB.

Ostale specifikacije možete pronaći ovdje.

Vikend je, a vi biste samo da zalegnete na krevet i opustite uz par dobrih filmova? Ove sedmice, Info vam predlaže da pogledate tri zabavna naučno-fantastična filma – jedan je izašao ove godine, drugi je dosta stariji, iz 1972. godine, dok je treći objavljen 2014. Vrijeme opuštanja može započeti!

Kill Command (2016)

"Kill Command" je akcijsko horor SF ostvarenje režisera Stevena Gomeza koji se baš potrudio da nam predstavi čisti, akcijom ispunjen film uz koji nećete morati baš puno razmišljati. Međutim, ponekad nam samo to i treba: odmor od pretjeranog razmišljanja. Nemojte da vas zavara sam početak filma koji je čisti zbunjolitis: vjerovatno nećete imati pojma o čemu glumci u početnim minutama filma govore. Kasnije saznajemo stvari koje su itekako bliske našoj stvarnosti, što ćete i sami moći prepoznati ako vas zanima najnovija vojna tehnologija i pravac u kojem se ista kreće.


Radnja prati grupu vojnika koji iznenada dobijaju naredbu da odrade jednodnevnu vojnu vježbu na udaljenoj lokaciji i da sa sobom povedu jednog od "robota" - ženu koju u filmu zovu samo Mills (Vanessa Kirby). Mills je trebala provesti život potpuno paralizovana, ali je određena kibernetička kompanija preuzela stvar u svoje ruke i - iskoristivši tehnologiju koja joj je bila na raspolaganju, napravila od Millsove hodajući računar i polukiborga, koji u nekoliko sekundi može "proskenirati" čovjeka i saznati sve o njemu, te može po potrebi isključivati moderno oružje. Vojnici i nisu nešto baš sretni što je moraju povesti sa sobom, ali bože moj, naređenje je naređenje.

Kada stignu na mjesto predviđeno za održavanje vježbe (koje je poprilično impresivno), kreće borba vojnika i različitih autonomnih borbenih robota. U prvoj bici sve prolazi fantastično, međutim, vojnici nakon nekog vremena shvataju da nisu imali pojma sa čime se zapravo bore, te da roboti koje su smatrali "topovskim mesom", zapravo imaju moćnog predvodnika, tako da nam ubrzo postaje jasno da su jedino "topovsko meso" ovdje zapravo ljudi. Dakle, ako se ovog vikenda želite samo opustiti i zabaviti, evo vam filma koji bi mogao udovoljiti tim zahtjevima.

Silent Running (1972)

E, ovo je nešto "teži" film za gledanje. Film koji vas tjera na razmišljanje i koji izaziva divljenje s obzirom na to da je predvidio nekoliko stvari koje nam se upravo dešavaju. "Silent Running" je postapokaliptični naučno-fantastični film čiji je režiser, Douglas Trumbull, između ostalog radio i na specijalnim efektima legendarne 2001: Odiseje u svemiru. Radnja filma se odvija u svemiru, u jednom od teretnjaka koji nosi naziv "Valley Forge", čija je misija prethodnih sedam godina bila da se očuvaju neke biljne i životnjske vrste, jer vidite, na Zemlji više uopšte nema flore i faune pošto su je ljudi uništili (a, ko bi drugi?).

Za projekat se brinu četiri člana posade od kojih se trojica ponašaju kao retardirani i tvrdoglavi majmuni, dok četvrti,  Freeman Lowell, kojeg glumi Bruce Dern, kao botaničar shvata značaj i potencijal samog projekta, pa svo svoje vrijeme provodi u brizi za biljni i životinjski svijet koji je smješten u zanimljivim kupolama prikačenim za teretnjake.


Ono što je posebno zanimljivo, jeste to što je u filmu tačno predviđeno kakav bi stav ljudi u budućnosti mogli imati prema zdravoj hrani. Naprimjer, tu je scena u kojoj se ostala tri člana posade rugaju Freemanu jer jede voće i povrće koje njima smrdi, dok oni jedu "pravu hranu", odnosno neke prerađevine vještačkih ukusa. Zatim, u filmu ćete vidjeti i dva servisna robota koji služe kao ispomoć na brodu, a koji su nazvani "droneovima" (sjajno, zar ne?), od kojih će jedan na kraju filma dobiti veoma bitnu misiju (međutim, nećemo vam otkriti koju).

U prvom dijelu film teče kao mirna rijeka, da bi se, nakon što članovi posade iznenada dobiju naredbu da se ukida čitav projekat pošumljavanja Zemlje, te da nuklearkama trebaju uništiti sve kupole sa biljnim i životinjskim vrstama jer im, eto, teretnjaci trebaju za "komercijalne svrhe" - sve pretvorilo u opštu jurnjavu i bizarna ubistva. Nakon ovoga kreće poprilično luđačka akcija koja vam ostavlja gorak ukus u ustima. Više vam nećemo otkrivati. Ako volite filmove ovakve tematike, a još niste odgledali "Silent Running", toplo vam preporučujemo da to učinite ovog vikenda.

Scintilla, odnosno The Hybrid (2014)

I za kraj, prava poslastica za ljubitelje SF filmova, "podmazana" dobrom muzikom grupe Saxon. Radnja filma se odvija u fiktivnoj bivšoj sovjetskoj državi koja se nalazi usred građanskog rata, a prati grupu sastavljenu od plaćenika i naučnice koju nekako moraju dovesti do tajnog laboratorija smještenog duboko pod zemljom. Zvuči previše obično? Previše uobičajeno? E, pa nije! Samo vi nastavite gledati. Isplatiće vam se.


U tunelu nailaze na čudne spodobe koje je skoro nemoguće detektovati ako to one ne žele. Iako u početku pomislite da će se radnja filma vrtiti oko njih, otkrit ćemo vam da ipak neće. U samom srcu ove skrivene laboratorije krije se nešto daleko zanimljivije, čarobnije i ubojitije nego išta što možete zamisliti. Nešto potpuno originalno i do sada neviđeno u SF filmovima. Ipak, ostavićemo vam da sami otkrijete o čemu se tačno radi. Originalan i pažnje vrijedan film, draga braćo filmoljupci.

Western Digital, koji je prošlog mjeseca finalizirao kupovinu SanDiska i za to izdvojio 19 milijardi dolara, predstavio je ultra-brzu microSD karticu. Riječ je o novoj seriji microSD kartica, koja uključuje SanDisk Extreme microSDXC UHS-I od 256GB, najbržu karticu u svojoj klasi, te SanDisk Extreme microSDXC UHS-I, Premium Edition - prvu microSD karticu od 256GB koja je posebno optimizovana za mainstream potrošače.

Premium Edition će se početi isporučivati u avgustu ove godine, po cijeni od 150 dolara, dok će standardna SanDisk Extreme microSDXC UHS-I kartica ući u prodaju u četvrtom kvartalu 2016. godine, po cijeni od 200 dolara.

SanDisk Extreme microSDXC UHS-I kartica ima mogućnost brzine prenosa podataka do 100 MB/s, što će korisnicima omogućiti da uštede vrijeme prilikom transfera velikih fajlova. Procijenjeno je da korisnici, zahvaljujući kartici od 256GB, mogu pohraniti otprilike 14 sati 4K UHD videa, što je čini idealnom opcijom za vlasnike akcijskih kamera, droneova i smartphonea koji podržavaju snimanje 4K videa.

S druge strane, Premium Edition kartica namijenjena je korisnicima Android uređaja "koji ne žele brinuti da li će im ponestati prostora na uređajima", kažu iz kompanije. Nova kartica može pohraniti više od 24 sata Full HD videa, uz brzinu prenosa podataka od do 95 MB/s.

HP je jučer predstavio svoj prvi Chrome OS laptop koji dolazi sa opcionalnim touchscreenom i Gorilla Glass zaštitom. Riječ je o Chromebook 11 G5 laptopu čija početna cijena iznosi 190 dolara, koji u širu prodaju ulazi u oktobru ove godine, ali će se preko HP-ovih partnerskih prodajnih kanala moći nabaviti već od jula.

Ovaj Chromebook dolazi sa 11,6-inčnim ekranom, Celeron N3060 procesorom na 1,6GHz i baterijom koja će korisniku pružati do 12 sati neometanog rada (ovo ne vrijedi za model sa spomenutim touchscreenom). Novi HP-ov Chromebook teži samo jedan kilogram, ima redizajnirano postolje, a u kompaniji tvrde da je dovoljno moćan da se može koristiti za video pozive i playback.

Dizajn novog Chromebooka pažljivo je osmišljen je kako bi studenti dobili pomoćni uređaj za učenje koji im neće zauzimati previše mjesta na radnom stolu.

Teri Goldstein iz Kalifornije dobila je pravnu bitku protiv Microsofta i završila sa 10.000 dolara odštete zbog "neželjene" automatske instalacije Windowsa 10.

Naime, Teri tvrdi da je zbog automatske instalacije Windowsa 10 njen računar potpuno usporio rad, a sistem se često rušio, tako da je računar znao biti danima neupotrebljiv. Kako je baš taj računar koristila za vođenje svoje turističke agencije, Teri tvrdi da je izgubila i dosta novca zbog neželjenog updatea:

"Nikada nisam čula za Windows 10. Niko me nikada nije ni pitao da li uopšte želim update", izjavila je Teri za The Seattle Times.

Kada joj ni Microsoftova korisnička podrška nije pomogla da riješi ovaj problem, Teri je čitav slučaj iznijela pred sud. Na kraju je Microsoft pristao isplatiti odštetu Teri, ali ne priznaje nikakve malverzacije koje mu se pripisuju. Glasnogovornik kompanije naglašava da su ovu sumu isplatili samo kako bi izbjegli troškove koje bi im donijelo duže parničenje.

Microsoft je izložen kritikama još od objavljivanja Windowsa 10. Kritičari smatraju da je Microsoftova kampanja kroz koju pokušavaju "pogurati" što veći broj ljudi da instalira novi operativni sistem previše agresivna.

LG definitivno zna kako da privuče pažnju medija. Naime, kompanija počinje prodavati televizore sa posebnom i potpuno neočekivanom funkcijom odbijanja komaraca, koji već duže vrijeme izazivaju strah zbog prenošenja Zika virusa - prenosi Reuters.

LG tvrdi da njihovi novi televizori sa takozvanom "Mosquito Away" tehnologijom, koriste ultrazvučne talase kako bi otjerali komarce. S obzirom na to da su ovi talasi nečujni za ljude, kupci ovih televizora neće primijetiti nikakvu razliku dok prate svoje omiljene emisije na ovom tipu televizora, a zanimljivo je da ugrađeni repelant djeluje i kada je TV upaljen i kada je ugašen.

Televizori sa "Mosquito Away" tehnologijom dostupni su u vidu 32-inčnog i 43-inčnog modela, s tim da prvi model košta oko 400 dolara, dok veći košta 708 dolara.

Nažalost, za sada će se ovi televizori prodavati samo u Indiji, a od jula počinje i njihova prodaja u Šri Lanki i na Filipinima, dok za ostale dijelove svijeta prodaja još uvijek nije planirana. 

Stranica 1 od 135