Senad Matić Karić

Senad Matić Karić

Neizlječivi ljubitelj softvera, igara, tjestastih stvari i roštilja - gdje ima dima, ima i Senada. IT novinar, povremeno slikar i kompozitor entuzijast.

 

 

Izraelski Mobileye, o čijoj ste tehnologiji mogli čitati ovdje, udružio se sa Intelom i BMW-om na razvoju samovozećih automobila. Mobileye će biti odgovoran za radare i senzore koji će biti ugrađeni u BMW-ov "i NEXT" model, dok će Intel doprinijeti hardverom za procesiranje podataka iz okoline.

Ovo partnerstvo bi trebalo rezultirati serijskom proizvodnjom potpuno autonomnih automobila do 2021. godine. Cilj kompanija je razviti tehnologiju koja će upravljati vozilima ne samo na jednostavnim putevima preko ruralnih područja, nego i u komplikovanim gradskim okruženjima i uslovima vožnje.

Predviđa se da ovo partnerstvo može dovesti do stvaranja sasvim nove platforme za robotske automobile koja bi mogla rezultirati pristupačnijim autonomnim vozilima širom svijeta.

Mračni, turobni i izuzetno cool dizajnirani Quake izašao je u junu 1996. godine. Vjerujemo da ste ga do sada prošli barem pet puta, a ako nekim čudom niste, evo vam povoda – razvojni tim MachineGames, koji je odgovoran za novi Wolfenstein, dizajnirao je sasvim novu epizodu Quakea povodom njegove 20. godišnjice.

Epizoda je besplatna, možete je skinuti sa ovog linka, a sve što vam je potrebno za igranje jeste primjerak Quakea, kojeg danas nije teško nabaviti zbog njegove popularnosti. Igra se, naime, nalazi na Steamu po cijeni od 5 eura.

Novo poglavlje sadrži različite nivoe sa hrpom tajni i skriveni portal do nightmare moda. Da biste ga igrali, potrebni je da downloadani folder "dopa" otpakujete u Quake folder i unesete "-game dopa" u launch opcije Quakea u Steamu.

Boston Dynamics vam je do sada vjerovatno poznat po robotima koji se kreću kao serijske ubice na drogama, ali firmin najnoviji proizvod, SpotMini, ima prirodan hod, skoro kao sita mačka. Kao što mu i samo ime govori, SpotMini je manja verzija Boston Dynamicsovog Spot robota, a namijenjen je ispomaganju i zabavi po kući (valjda).

Firma je u svom videu znakovito poručila da njihov novi robot može pripremiti posuđe za pranje:


Idući korak: pravljenje i roštiljanje kobasica

Stvar se kreće gipko, elegantno izbjegavajući noge ukućana smještenih za trpezarijskim stolom. Ukratko, ako biste ovom robotu stavili kakvo vještačko krzno i krupne tužne oči, mnogi bi ga vjerovatno lako zamijenili sa pravim kućnim ljubimcem.

Predviđamo mu svijetlu i bogatu budućnost kao špijunskog kojota ili pomjerajućeg grma u kriznim područjima.

Inače, SpotMini na jednom punjenju baterije može trčkarati oko 90 minuta, a naravno, ima i senzore i kamere koji mu olakašavaju kretanje i snalaženje u prostoru.

Prema informacijama do kojih je došao Financial Times, Intel se planira otarasiti svog odjela za cyber sigurnost – tj. Intel Securityja, prethodno poznatog kao McAfee. Intel je ovu kompaniju kupio prije pet godina za 7,7 milijardi dolara (šta im bi?), a ukoliko bi došlo do prodaje, to bi bio samo još jedan korak ka orijentisanju na profitabilnije strane IT biznisa, kao što je internet of things.

Prethodni korak je bila najava otpuštanja 12 hiljada zaposlenika, odnosno 11 posto firminog ljudstva.

Intel još uvijek nije komentarisao ove navode, a nije poznata ni cifra za koju bi firma prodala bivši McAfee.

Paralelno sa lansiranjem svoje Gear 360 kamere u Americi, Samsung je preimenovao svoj Milk VR sajt u Samsung VR i pretvorio ga u punokrvni video servis specijalizovan za video od 360 stepeni. Na njemu možete pronaći kvalitetne videe koji se brzo učitavaju, a sajt je namijenjen lakšem širenju sadržaja snimljenog Gear 360 kamerom.

Svim korisnicima je omogućeno uploadanje videa od 360 stepeni – nešto što su na Samsungovom VR sajtu do sada mogli raditi samo firmini partneri i druge kompanije. Time je Samsung odlučio konkurisati YouTubeu i Facebooku, koji su trenutno najpopularniji kada je u pitanju dijeljenje videa od 360 stepeni.

Dakako, osim u VR-u, ove videe možete pogledati i u kompatibilnom browseru. Navalite.

Kako bi omogućio moderniji i lakši pristup informacijama i fajlovima od strane radnika unutar kompanija, Microsoft je objavio SharePoint iOS aplikaciju, najavljenu prošlog mjeseca. Aplikacija za sada nije dostupna za Android uređaje i Windows Universal platformu, ali bi do kraja godine trebala biti objavljena i za njih.

Aplikaciju, između ostalog, krasi i Microsoft Graph mašinsko učenje, zaduženo sa organizovaniju pretragu i pametno predlaganje sadržaja. U Microsoftu se ne šale kada je upotrebljivost aplikacije u pitanju, tako da je ona povezana sa drugim Microsoftovim aplikacijama – naprimjer, kada kliknete na Office dokument, pokrenut će se odgovarajuća Office aplikacija.

Pored toga, SharePoint mobilna aplikacija omogućuje i uvid u spisak kolega iz firme preko People taba. Sites tab, pak, sadrži listu sajtova koje često posjećujete i koje pratite, a koje možete dijeliti sa drugima. Klikom na neki sajt u ovom tabu dobijate pregled nedavnih aktivnosti, novih fajlova i dokumenata sajta.

SharePoint iOS aplikacija se nalazi ovdje.

srijeda, 22 Juni 2016 10:45

Noviteti u Photoshopu

Adobe je pustio u opticaj novu nadogradnju za Creative Cloud aplikacije, a jasno, najznačajniji noviteti su rezervisani za Photoshop CC. U kompaniji na svom blogu sasvim neskromno naglašavaju da vam noviteti "omogućuju da čak i lakše stignete do briljantnog rezultata od prazne stranice". 

Photoshop tako sada nudi automatsko "inteligentno" popunjavanje praznina na rubovima slike koji nastaju u slučaju da je rotirate ili povećavate u crop alatu. Također, Face-Aware Liquify će automatski prepoznati dijelove lica osobe na fotografiji i olakšati retuširanje, tj. podešavanje izgleda nosa, očiju, usta i drugih stvari bitnih za manekenke, manekene i one koji se tako osjećaju.

Tu je i Match Font, koji je u stanju detektovati font na slici (ili ponuditi neki sličan) – i to koristeći samo one fontove kojima vi imate pristup na svom računaru ili na Creative Cloudu.

Sjećate li se Unity Engine tehnološkog demoa o robotu koji diše i hoda kao da je nenaspavan? E, sada možete pogledati i nastavak (od sredine videa).

Nakon što naš nesretni robot Adam izgmiže iz svoje komore (ili čega već) zajedno sa hrpom svojih kolega, njihovi agresivni ljudski gospodari počnu pucati po njima, da bi se nakon toga pojavili i nekakvi misteriozni samurajsko-indijanski roboti. Papazjanija, ali svrha demonstracije nije pričanje neke dubokoumne priče, nego odvlačanje kreatora igara od atraktivnog Unreal Enginea – a, u tome bi mogla i uspjeti. Naime, Unityjevi dizajneri su se potrudili napucati je apsolutno vrhunskim teksturama i osvjetljenjem, upravo onakvim kakvi će ubrzo biti potrebni radi upotpunjavanja ugođaja u VR iskustvima.

Posebno je impresivan broj poligan od kojih su roboti napravljeni, kao i uvjerljiva prigušena refleksija svjetla na njihovim metalnim dijelovima.

Demo se vrtio na GeForceu GTX 980 u 1440p rezoluciji. Bacite pogled:


 

Kinezi imaju novu igračku kojom mogu vršiti kompleksne proračune, projektovati avione i raditi slične tričarije. Superkompjuter Sunway TaihuLight najbrži je na svijetu, nudi snagu od 93 petaflopsa i nalazi se u Nacionalnom superkompjuterskom centru u gradu Wuxiju.

Ono po čemu se ovaj superkompjuter ističe jeste činjenica da ne koristi američke čipove, nego lokalno proizvedeni ShenWei procesor (odnosno, Sunway). Tako je Kina i ranije nego što se očekivalo prekinula ovisnost o američkoj tehnologiji u superkompjuterskom segmentu.

Konkretna primjena TaihuLighta će se vrtiti oko izračunavanja klimatskih promjena, predviđanja vremenskih prilika, kao i modeliranja sistema, naprednog inžinjeringa i analize podataka.

Superkompjuter je razvio Nacionalni istraživački centar paralelnog računarskog inžinjeringa i tehnologije. Njegov novi ShenWei procesor je ekvivalentan Intelovom Knights Landing Xeon Phi procesoru.

Tehničke detalje procesora i memorije TaihuLighta možete pronaći ovdje.

Prema analizi investicijske banke Nomura, Netflix se zbog povećanja cijene pretplate od 2 dolara za stare i lojalne korisnike suočava sa velikim odljevom pretplatnika. Konkretno, Nomurin analitičar, Anthony DiClemente, kaže da bi čak 480 hiljada američkih pretplatnika moglo odustati od gledanja sadržaja na Netflixu zbog ovog poskupljenja servisa.

Netflix trenutno ima oko 81,5 miliona korisnika, tako da gore navedeni broj potencijalno nezadovoljnih korisnika nije pretjerano značajan. Pored toga, povećanjem cijene, Netflix će uprkos negodovanju nekih korisnika zaraditi 520 miliona dolara više.

Podsjećamo, servis tokom ove godine uvodi postepeno poskupljenje, tako da neki korisnici već "uživaju" u višoj pretplati. Za starije korisnike će pretplata za standardni HD plan sa 8 skočiti na 10 dolara, dok će se novijim korisnicima pretplata za isti plan sa 9 povećati na 10 dolara.

Korisnici koji su do sada plaćali 8 dolara mjesečno imaju opciju da to i nastave raditi, ali tako da im se usluga degradira na jedan video stream u standardnoj definiciji.

Stranica 1 od 195