Zlatan Kurto

Zlatan Kurto

Pripadnik INFO pokreta od samog početka, te recenzent sitnog hardvera i softvera. Propali umjetnik, veliki zaljubljenik u statične kadrove (a sada i pokretne), prirodu, ekstremne sportove i bassnosne muzike.

 

 

Logitechova multimedijalna tastura oznake K400 Plus je prije svega bežični uređaj. Uz tastaturu se isporučuje minijaturni USB predajnik koji će bez problema svoje mjesto naći i na najkompaktnijim uređajima. Pored podrške za Windowse, tastatura će sa predajnikom komunicirati i na uređajima sa Chrome OS i Android 5 OS-om i novijima, a sama tastatura se napaja pomoću dvije AA baterije.

Iako je dimenzijama skoro kao standardne tastature, dovoljno je kompaktna čak i sa ugrađenim touchpadom na sebi. Touchpad je vrlo zgodan dodatak ovakvom tipu tastature, posebno kada je kvalitetno izrađen i radi jednako dobro kao na ovoj tastaturi. On integriše čak i multitouch podršku, a scroll sa dva prsta radi bez ikakve instalacije drajvera. Iznad njega su smještena tri tipke  za kontrolisanje multimedije, a u saradnji s njim radi i žuta tipka smještena u gornjem lijevom uglu tastature. Ona funkcioniše kao lijeva tipka miša za sve one koji bi touchpad jednostavnije koristili sa dvije ruke.

petak, 16 Juni 2017 14:12

Epson EB-2250U projektor

Epson EB-2250U projektor odmah na početku, svojim dimenzijama i masom nešto ispod 5kg, govori da nije riječ o uređaju koji će se često prenositi. Njegova glavna karakteristika - rezolucija slike, nešto je veća od Full HD-a, zapravo 1920x1200 piksela, pa je odnos stranica 16:10. To je mnogo priličnije prikazu desktop slike nego multimedijalnom formatu, ali bez ikakvih izobličenja prikazuje se i 16:9 format slike.

Još jedna stavka koja pokazuje namjenu ovog projektora je mogućnost projektovanja slike do veličine od 300 inča, što znači da je namijenjen za smiještanje u velike prostorije. Sa ovom rezolucijom i u kombinaciji sa Epsonovom 3LCD tehnologijom koja je poznata po jako dobrom prikazu boja, te izostanku takozvanog rainbow efekta, kvaliteti slike teško je pronaći manu. Sa svojih 5.000 ANSI lumena, koliko iznosi jačine projekcione lampe, slika je bez ikakvih problema vidljiva i u potpuno osvjetljenim prostorijama. Zbog toga ćete većinu vremena koristiti Eco način rada koji štedi i projekcijsku lampu, čime se njen rok produžuje sa 5.000 na ogromnih 10.000 sati.

petak, 09 Juni 2017 12:28

Lenovo ThinkPad 13 2nd Gen

Lenovo ThinkPad 13 2nd Gen, po svom izgledu, zaista ne odudara od bilo kojeg drugog ThnikPad modela. Prepoznatljivo crno kućište koje nezastarjeva generacijama i standardni crveni detalji koji privlače pažnju, odmah pokazuju da je ovaj uređaj član ThinkPad familije. Magnezijumska osnova od koje je izrađeno kućište pruža potpunu sigurnost u rukovanju ovim laptopom, a treba istaći i njegov MIL-STD-810G certifikat što znači da je uređaj prošao nekolicinu vojnih testova izdržljivosti poput visokih nadmorskih visina, vlažnosti, mehaničkih udaraca,vibracija, padova na njegove ivice, brze promjene temperature i drugo. Znači, riječ je o pravoj malo radnoj mašini, koja je teška svega 1,4 kg., a i debljina mu ne prelazi 2 cm.

Kažemo maloj, zbog dijagonale njegovog ekrana koja iznosi 13,3 inča. Naš testni model je bio opremljen ekranom rezolucije 1366x768 piksela sa TN matricom, kojem pohvaljujemo svjetloću, kontrast, reprodukciju boja i antirefleksivni premaz, dok mu uglovi vidljivosti nisu jača strana.

Postoji i model sa 1080p rezolucijom i IPS ekranom, pa ako trebate nešto više radnog prostora na desktopu, sigurno bi to bio mnogo bolji izbor.

četvrtak, 01 Juni 2017 10:32

Canyon Bluetooth zvučnik CNS-CBTSP2

Canyon bluetooth zvučnik čiju tačnu oznako možete vidjeti na vašem ekranu, manji je od prosječne šolje za kafu. Krasi ga kockasti, ali vrlo čvrst i robusan dizajn, tako da će preživjeti i manje pažljivije rukovanje poput uslova na planini, plaži, piknicima i slično.

Kontrole za rukovanje su izvedene sa donje strane, ali obzirom na kockasti dizajn, možete ga postaviti onako kako vama odgovara. Zvučnik posjeduje i mikrofon, pa se može koristiti i za telefoniranje, a na njemu je i linijski ulaz za priključivanje nekog drugog audio izvora.

S obzirom na dimenzije, reprodukcija muzike radi veoma dobro. Kvalitet u odnosu na neki telefon ili tablet je mnogo kvalitetniji i glasniji, samo ga ne treba pojačavati do maksimuma. Baterija koja se puni putem standardnog microUSB porta će izdržati oko 7 sati rada, pa ako jednostavno niste zadovoljni audio kvalitetom vašeg mobilnog uređaja, ovaj portabl zvučnik će vam to sigurno nadoknaditi.

Kompanija ADATA predstavila je D8000L, jednu neobičnu eksternu bateriju koja je istovremeno i jak izvor LED svjetla. Za razliku od drugih eksternih baterija koje imaju ugrađenu funkciju baterijske lampe sa uskim snopom, D8000L ima cijelu gornju stranu prekrivenu LED sijalicama koje čine jedinstven i jak izvor svjetla.

Zato je D8000L mnogo više od obične eksterne baterije. Korisnicima koji provode dosta vremena u prirodi 17 sati osvjetljenja, koliko pruža potpuno napunjena D8000L, je izuzetno korisno. Osvetljenje ima četiri načina rada: standardni, blic, spori blic i za hitne situacije. Svjetlost sa D8000L pokriva široko područje i ima veliki domet, za razliku od baterijskih lampi uskog snopa i kratkog dometa, kakve se najčešće mogu naći na drugim eksternim baterijama i mobilnim telefonima.

D8000L je testiran prema IEC IP54 standardima otpornosti na prašinu i vodu, što znači da veoma dobro podnosi sitne čestice i tečnost. Uz to, presvučen je čvrstim materijalom koji amortizuje udarce, pa je krajnji rezultat proizvod koji savršeno odgovara korištenju u raznim situacijama.

Uz kapacitet od 8000 mAh, D8000L ima dva USB priključka čija je ukupna jačina struje 2,1 A. Korisnici mogu puniti dva uređaja istovremeno kako bi uštedili vrijeme. Cijena i datum dostupnost za sada nisu poznati.

Kompanija Tring iz Gračanice, razvila je i proizvela najmanji SOM (System On Module) baziran na ARM A7 DualCore procesoru. Riječ je o zahtjevnom projektu na kojem je grupa inženjera radila gotovo godinu dana.

"S ponosom možemo reći da smo završili testiranje prvog BIH računara. Radi se o složenom SOM modulu koji je zahtjevao projektiranje HDI (High Density Interface) sistema, projektovanje koji se koristi u razvoju mobilnih uređaja, tableta i računara a zatim i proizvodnju prototipova sa BGA komponentama. Svi testovi su uspješno završeni i krećemo u serijsku proizvodnju." rekao je direktor prodaje Nihad Hadžihasanović.

Craidd SOM je najmanji SOM na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, sa predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom. Cilj im je bio da se SOM zbog svojih dimenzija i ostalih karakteristika, može integrisati u mnoštv drugih uređaja, npr. Andriod TV Box, Game Console, industrijski panel računari. SOM podržava Android i Linux operativne sisteme. Dimenzije od 30x65 mm Craidd-u omogućavaju integraciju u uređaje sa ograničenim prostornim kapacitetima, a visoka efikasnost mu daje prednost kada je jedan od zahtjeva ušteda energije.

Prvi proizvodi bazirani na ovom modulu su: hibridni termalni printer FP2 (printer + PC sa Andriod OS) i Craidd – Android/Linux SOM.

Ono što je također važno istaći je da će kompletna proizvodnja ovih uređaja, zajedno sa SOM, biti u Gračanici.

"Investirali smo u novi proizvodni pogon koji će omogućiti da proizvodimo ove i druge elektronske uređaje u BIH što otvara veliku priliku i ostalim firmama da svoje ideje realiziraju koristeći naše proizvodne resurse i kapacitete."

Stranica 1 od 65