Zlatan Kurto

Zlatan Kurto

Pripadnik INFO pokreta od samog početka, te recenzent sitnog hardvera i softvera. Propali umjetnik, veliki zaljubljenik u statične kadrove (a sada i pokretne), prirodu, ekstremne sportove i bassnosne muzike.

 

 

subota, 06 Januar 2018 16:00

Lenovo IdeaPad Miix 320 - Laptop i tablet

petak, 12 Januar 2018 07:01

Prestigio Grace 3101 4G

Teško se i sjetiti kada smo posljednji put na testu imali tablet iz kompanije Prestigio. Telefoni iz njihove Grace serije su na nas već nekoliko puta ostavili veoma dobre dojmove, pa da vidimo šta to nudi tablet iz upravo te serije.

Prestigio Grace 3101 je tablet dijagonale ekrane od 10-inča i rekli bismo da ima neki standardizovan izgled, koji ne donosi bitnija iznenađenja. Ono što nije baš standardno je materijal kućišta, kojem dajemo visoku ocjenu. Gumirana plastika jedan je od naših omiljenih materijala za izradu tableta. Prijatan je pod rukom, ne klizi i ne privlači mnogo otisaka prstiju.

Ekran sa IPS matricom donosi HD rezoluciju, veoma dobru svjetloću i ugodne uglove vidljivosti. Iako je rezolucija mogla biti malo veća, ova je sasvim dovoljna za kvalitetnu sliku, bez pogubnih uticaja na cijenu ili trajanje baterije. A upravo baterija kapaciteta 6000 mAh jedna od jakih karakteristika ovog tableta. Bez problema će izdržati dan i pol autonomije, uz svakodnevni prosjek korištenja - za surfanje, listanje socijalnih mreža i pomalo igranja.

ponedjeljak, 08 Januar 2018 14:36

Lenovo Yoga 520-14

Osvježeni modeli u serijama uglavnom donose promjene u dizajnu i hardveru, pa je takav slučaj i kod Lenovo Yoga 520 modela u odnosu na prethodnika kojeg smo također ranije testirali.

I u ovom slučaju zadržan je elegantan dizajn uz blago zaobljene uglove i sa prepoznatljivim dijamantno rezanim ivicama kućišta i poklopca ekrana. Iako plastika dominira, kvalitet izrade je na vrhunskom nivou. Mjesta za bilo kakve propuste nije ostavljeno, što govori i veoma pouzdan mehanizam za prebacivanje uređaja u četiri Yoga prepoznatljiva položaja - laptop, stand, tent i tablet. Toliko je čvrst da čak i otvaranje poklopca zahtjeva korištenje obje ruke.

Dijagonala od 14-inča je odličan odnos između prostranosti i kompakonosti, još kada na to dodate IPS matricu i Full HD rezoluciju, teško je pogriješiti. U ovom slučaju je smanjen i prostor oko ivica ekrana, pa on izgleda još prostraniji. Uz odličnu svjetloću, kontrast, te ugodne i prirodne boje, ekran i dalje ostaje najbolja karakteristika ovog uređaja.

Hardverska konfiguracija će zavisiti od odabranog modela, a naš testni model bio je opremljen i3 procesorom Kaby Lake generacije, uz 4 GB radne memorije i 256 GB SSD disk koji je u M.2 PCIe NVMe izdanju. Dok procesor i memorija nisu baš najsvjetlija tačka, SSD u M.2 izdanju donosi veoma impresivne rezultate u brzini i svakodnevnom radu. Uz Intelovu 620 HD grafiku iz procesora, performanse za jedan poslovni ili studentski laptop ocjenjujemo veoma dobrim.

petak, 29 Decembar 2017 10:22

Prestigio Grace R5

Prestigio Grace R5 je još jedan uređaj namijenjen za one čiji budžet ne prilazi srednjem segmentu naprednih telefona.

Riječ je o modelu sa prostranim 5,5-inčnim ekranom koji donosi IPS matricu, te rezoluciju od 720 x 1280 piksela. Mnogima se ova rezolucija može čini nedovoljnom, ali ukupni kvalitet slike, prikaz boja i pozadinsko osvjetljenje sa podrškom za prilagođavanje, ostavljaju veoma dobar dojam.

Ono što se ne viđa tako često u ovom cjenovnom rangu je metalizirano kućište, što ukljućuje i zadnji poklopac. Zaobljeni uglovi i ivice ekrana stakla rezane 2.5D tehnologijom, te ukupni kvalitet izrade, ne ostavljaju mnogo prostora osim da ih ocjenimo veoma visokom ocjenom.

Telefon je izgrađen oko 64-bitne platforme sa Mediatek četverojezgrenim procesorom i Mali-T720 grafikom. Iako 1 GB RAM-a ne odgovara današnjim standardima, tokom rada nismo imali problema sa radom aplikacija i standardnim dnevnim potrebama prosječnog korisnika. Čak i sa igranjem zahtjevnijih igara nismo imali problema. Interna memorija kapaciteta je 16 GB, koja je proširiva sa dodatnim micro SD karticama putem slota koji se nalazi ispod zadnjeg poklopca, uz dupli slot za SIM kartice. Riječ je o uređaju sa 4G ili LTE podrškom, ali problem je što naši telekomunikacioni operateru još uvijek nisu sproveli implementaciju ove tehnologije.

Stranica 1 od 74