"Po prvi put u ljudskoj historiji, dajemo robotu srce, emocije"

Svestrana japanska telekomunikacijska kompanija SoftBank predstavila je autonomnog humanoidnog robota po imenu Pepper, koji se od svojih metalnih rođaka razlikuje po tome što je u stanju prepoznati emocije svog korisnika i drugih ljudi oko sebe. Tačnije, robot može analizirati gestikulacije, izraze lica i ton glasa kako bi procijenio kako se osjeća osoba koja stoji ispred njega.

Vještačku inteligenciju koja mu ovo omogućava razvio je upravo SoftBank, a tehnologija je zasnovana na razmjeni "iskustava" svih Pepper robota putem clouda, čime oni kolektivno usklađuju svoje ponašanje prema ljudima. SoftBank veli da to znači da je s Pepperom moguće razgovarati relativno prirodno, kao i sa pravom osobom. Jedna od njegovih potencijalnih primjena je briga za starije osobe u kućnom okruženju.

Da bude interesantnije, SoftBank će do kraja ove godine objaviti i razvojne alate za programere zainteresovane da razvijaju nove Pepperove aplikacije i mogućnosti.

Ova stvarčica će se u prodaji za obične korisnike naći od februara naredne godine, po cijeni od oko 1900 dolara, dok će kompanija za vlastite potrebe odmah postaviti dva modela u svoje prodavnice u Tokiju. I naravno, video:1/1