Razlog? Saradnja sa američkom vladom, NSA skandal i špijuniranje kineskih građana.

Uprkos činjenici da u Kini vlada Applemanija usljed oficijelnog početka prodaje Apple uređaja, kineski mediji su se jako teško obrušili ne samo na Jabučare, već i na druga velika američka tech imena. Naime, članci u China Daily i People’s Daily novinama su istakli kako su “američke kompanije, uključujući Apple, Microsoft, Google, Facebook, itd sarađuju sa američkom vladom u PRISM programu, te time posmatraju kinesku vladu”. Usljed toga, članci pozivaju na “međunarodne standarde zaštite, pojačavanje tehnološke zaštite, ali i kažnjavanje pijuna u službi zločinaca.”

Razlog se vjerovatno nalazio u činjenici da je 4. juna obilježena godišnjica od masakra na trgu Tiananmen, te da se sve socijalne mreže i velike tech kompanije pokušava “onesposobiti” da podržavaju diskusiju o dešavanjima iz juna 1989. godine.  Ipak, postoji još nekoliko razloga: od činjenice da kompanije jesu (u nekoj mjeri) bile povezane sa NSA skandalom pa sve do potrebe za korištenjem domaće, a ne američke tehnologije i softvera, čpa sve do toga da se Kina pokušava i dodatno distancirati od SAD-a, barem u tehnološkom smislu.

S druge strane, možda je to samo hladan odgovor na nedavne kritike američke vlade vezane za cyber-jedinicu kineske armije, a koja prema optužbama “konstantno pokušava da upadne u američke sisteme”.

1/1