Iako je u posljednjih pola godine Microsoft Edge sve više u centru pažnje bilježeći i značajan porast popularnosti, to mu ipak nije bilo dovoljno da zadrži drugo mjesto na listi najpopularnijih browsera.

Nadajući se da će podići popularnost svom Edge browseru, Microsoft je integrisao ChatGPT u Bing pretraživač, što ipak nije bilo dovoljno da ovaj browser ostane na drugoj poziciji najčešće korištenih desktop browsera. Naime, Safari je ponovo zasjeo na tu poziciju sa 11,87 posto korisnika koji ga redovno koriste, dok je Edge sada na trećem mjestu sa 11 posto. Riječ je o rezultatima koje je objavio Statcounter servis koji prati uputrebu Internet browsera na različitim web lokacijama, a prema njima, Google Chrome je i dalje daleko prvi sa čak 66,13 posto udjela na tržištu. Na četvrtom i petom mjestu su Firefox i Opera.

Nagađe se da je Safari ponovo podigao svoju popularnost zahvaljujući najmanjem broju sigurnosnih propusta, jer su korisnici sve više osvješteni po pitanju privatnosti i sigurnosti podataka.

1/1