Kompanija Xiaomi je predstavila svoj novi flagship, model 13 Ultra i po svemu sudeći postati će značajno mjerilo po pitanju fotografije na mobilnim uređajima, postavljajući letvicu, veoma visoko.

Novi Xiaomi 13 Ultra telefon je zapravo nadograđena verzija njihovog 13 Pro modela, ali sa mnogo vrlo impresivnih hardverskih dodataka. Prvenstveno u foku je sistem od četiri kamere sa stražnje strane kojom dominira Sony senzor od 50 MP fizičke veličine od čak 1-inč, što se može pronaći čak u tijelima nekih ozbiljnijih fotoaparata. Osim toga, on je popraćen sa 23mm objektivom koji ima optičku stabilizaciju slike, te uključuje varijabilni otvor blende između f/1.9 i f/4.0, što bi trebalo omogućiti kreiranje pravih blur efekata umjesto softverskih manipulacije koji rade uglavnom svi proizvođači telefona. Prate ga još ultraširoka kamera, telefoto kamera i supertelefoto sa 5x zum funkcijom i također 50megapikselni msenzorima. Leica je glavni partner u izradi objektiva i dodatnim funkcijama za nakandnu obradu foto/video materijala.

Pored kamera, Xiaomi 13 Ultra integriše najsvježiji hardver za jedan flagship iz 2023. godine. Uz 6.73-inčni AMOLED ekran sa QHD+ rezolucijom, pokreće ga Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 čipset, sa 12 ili 16 GB RAM-a, te 256/512/1TB opcije UFS 4.0 prostora za pohranu podataka. Baterija od 5.000 mAh se može puniti 90W žičnim ili 50W bežičnim punjačem, biće dostupan u tri kolorne verzije antibakterijske silikonske kože kojom je presvućena stražnja strana, a za razliku od 13 Pro modela, najavljena je globalna dostupnom uređaja. Početna cijena iznosi 1.299 eura.

1/1