Nakon što su nedavno uposlili dva bivša istraživača DeepMind kompanije, Twitter navodno kreće u razvoj vlastitog projekta umjetne inteligencije. Kako prenosi Business Insider, kompanija Elona Muska nedavno je kupila 10.000 GPU jedinica.

Prema navodima izvora, ova kupovina bi trebala biti usmjerena u jedan od dva preostala data centra  kompanije, što pokazuje predanost Muska za planove korištenja u razvoju umjetne inteligencije, jer drugog opravdanog razloga velikog troška nabavke grafičkih procesora za data centre, realno nema. Projekat bi navodno trebao uključivati kreiranje generativne umjetne inteligencije koja bi trebala biti trenirana na ogromnoj količini vlastitih podataka, no nema nikakvih naznaka kako bi ista tehnologija mogla biti iskorištena od strane Twittera. Poznato je da je Musk bio jedan od suosnivača OpenAI-ja 2015. godine, a zbog navodnih internih sukoba i sukoba interesa, nakon svog odlaska i njen veliki kritičar.

Insider sugeriše da bi generativ AI mogao povećati funkcionalnost pretraživanja platforme ili pomoći kompaniji u ponovnoj izgradnji njenog oglašivačkog poslovanja.

1/1