Kao što se već mjesecima šušaklo i nagađalo, kompanija OpenAI je najavila GPT-4: najnoviji u njihovoj liniji AI jezičnih modela na koji će se oslanjati aplikacije kao što su ChatGPT i novi Bing.

Iz ove komapnije navode da je novi AI model mnogo kreativniji i više saradnički nego ikad prije, te da može riješiti ozbiljne probleme sa većom tačnošću. GPT-4 sada može analizirati podatke sa unosom teksta i slika, iako će i dalje odgovore plasirati samo putem teksta. Također, napominje se da novi model zadržava mnoge probleme kao i oni prethodni, uključujući sklonost izmišljanju informacija i sposobnost generisanja nasilnog i štetnog teksta. Navodi se da je kao sistem i dalje manje sposoban od ljudi, ali da se sa njima može porediti u mnogim scenarijima, što su potkrijepili i mnogima rezultatima koji su ga svrstali među 10 posto najboljih ljudi u različitim sferama testova. Najveća nadogradnja mu je upravo prepoznavanje slika, a i dalje je sposoban programirati, pisati, stvarati muziku, rješavati složene logičke zatake i slično. OpenAI je već sklopio partnerstvo sa brojnim kompanijama kako bi integrisali GPT-4 u svoje proizvode, uključujući Duolingo, Stripe i Khan Academy.

Novi model dostupan je široj javnosti putem ChatGPT Plus od 20 dolara i pokreće Microsoftov Bing Chatbot. Također će biti dostupan kao API za razvojne programere.

1/1