Nokia je u posljednjim decenijama prošla dosta toga. Od legendarnih dobro poznatih telefona, do modela sa Windows i Andorid operativnim sistemima. No ono što se nije mijenjalo, bio je logo. Sve do sada.

Nokia je predstavila potpuno novi logo, mijenjajući prepoznatljivi tip slova i njegovu plavu nijansu boje. Pretohdni logotip predstavljen je još 1966. godine, koji je preživio minimalne kozmetičke promjene, ali je uglavnom ostajao isti. Prema kompaniji, novo logo odražva ko je Nokia danas, jer je prethodni logo uglavnom vezan za telefone, ali sama Nokia više ne proizvodi telefone. Trenutne Android telefone proizvodi HMD Global, kompanija koja je licencirala brend od same Nokie. Međutim, još nije jasno hoće li HMD Global usvojiti novi dizajn za svoje Android telefone, budući da su predstavili nove uređaje sa starim logom.

Među njima je i Nokia G22, sa ključnim fokusom na mogućnost popravka i održivost. Prema istraživanjima, najčešći razlog promjene telefona su pokvaren ekran ili istrošena baterija, pa se HMD fokusirao na to da ih je što lakše moguće zamijeniti. Zamjena baterije na Nokiji G22 traje oko 5 minuta, dok će vam za ekran trebati oko 20 minuta. Stražnji poklopac izrađen je od 100 posto reciklirane plastike, a od osnovih specifikacija tu su 6,52-inčni HD+ ekran, Unisoc T606 čipset sa 4 GB RAM-a, te 64 ili 128 GB prostora za pohranu. Na stražnjoj strani nalazi se sistem trostruke kamere sa glavnom kamerom od 50 MP, makro kamerom od 2 MP i senzorom dubine od 2 MP. Nokia G22 biće dostupna po cijeni od 180 eura.

1/1