Prije nekoliko godina, Amazon je kupio Zoox, kompaniju koja se bavi autonomnim automobilima, a nakon toga su zajedno predstavile svoj prvi robo-taxi, potpuno automatizovano vozilo namijenjeno vožnji u gradskim gužvama. Isti je sada dospio i na ulice.

Nakon što su dobili dozvolu u odjelu za motorna vozila u Kaliforniji, Zoom je zabilježen kao prvi u istoriji namjenski izgrađen autonomni taxi bez tradicionalnih kontrola za vožnju, koji je prevozio putnike otvorenim javnim cestama. Za sada, ipak, sa malo ograničenim radijusom kretanja, jer dozvola ne važi za sve javne puteve u ovoj američkoj saveznoj državi, ali dovoljno za prevoz zaposlenih u poslovnom kompleksu koji se nalazi u Foster Sitiju. Najveća brzina kojom se kreće Zoox iznosi oko 60 kilometara na sat. Riječ o vozilu u stilu kočije, sa pogonom na sva četiri točka, a obzirom na dizajn, u mogućnosti je obavljati puno preciznije manevre i nezgodne zaokrete, kao i jednostavniju vožnju naprijed-nazad. Sa jednim punjenjem baterije, Zoox bi trebao omogućiti do 16 sati neprekidne vožnje.

Iz kompanije najavljuju kako nastavljaju sa napredovanjem i osiguravanjem dodatnih državnih odobrenja, kako bi svoju uslugu uspjeli ponuditi široj javnosti.

1/1