Tradicionalno, početak februara je rezervisan za Samsungov Unpacked događaj na kojem predstavljaju neke od svojih hardverskih noviteta, a uobičajeno, među njima je i nova serija njihovih Galaxy flagship telefona pod oznakom S23.

Samsungovi Galaxy S23 pametni telefoni slijede korake serije S22, pa se u istoj nalazi standardni Galaxy S23, Galaxy S23+ i Galaxy S23 Ultra modeli. S23 Ultra izglead gotovo izgleda gotovo identično svom prethodniku, dok su S23 i S23+ dobili tz. "lebdeći" izgled kamere koji odgovara dizajnu njihovog skupljeg brata. Svi telefoni sada izgledaju puno jednostavnije.

S23 ostaje najmanji sa 6,1-inčnim AMOLED ekranom. S23+ nalazi se u sredini sa ekranom od 6,6 inča, dok je S23 Ultra i dalje masivan sa veličinom od 6,8 inča, ali je ovaj put Samsung smanjio zakrivljenost staklenih rubova oko ekrana. Od ove godine S Pen olovka se vraća uz ovogodišnji najveći Galaxy telefon, a obzirom da su mu rubovi ekrana ravniji, dobija se veća površina za njeno korištenje.

Sve telefone pokreće Qualcommov Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy čipset, što je malo jača verzija ovog čipseta, a S23 Ultra će imati 12 GB RAM-a u odnosu na slabije modele koji će imati 8 GB.

Najveća promjena S23 Ultra modela u odnosu na prethodnika je njegova primarna kamera koja sada ima senzor od 200 megapiksela, koja osim toga može kreirati i fotke od 50 ili 12 megapiskela sa puno više detalja, svjetla i oštrine, zahvaljujući procesu spajanja više piksela u jedan. Uz nju su tu još čak dvije telefoto kamera, sa 3x i 10x optičkim zumom, kao i ultraširoka kamera od 12 megapiksela. Uz to, prilikom snimanja videa, S23 Ultra ima dvostruko veće uglove korekcije za optičku stabilizaciju slike, tako da nudi glađe rezultate od svog prethodnika.

Kamere S23 i S23+ modela ostaju identične kao kod prethodnika, dok su svi modeli dobili i baterije većeg kapaciteta, te Corning Gorilla Glass Victus 2 unaprijeđenu zaštitu stakla njihovih ekrana.

Telefoni će biti lansirani sa Androidom rednog broja 13, biće dostupni u četiri različite boje, a njihove početne cijene kreću se od 800, 1000 i 1.200 dolara. Na tržište stižu 17. februara.

1/1