2019. godine, Amerika je uvela brojne sankcije kompaniji Huawei, koje su zahtijevale posebne licence za nastavak trgovine. Izgleda da se sada priprema novi paket mjera u kojem bi Huawei mogao imati problema sa 4G, te Wi-Fi 6 i 7 tehnologijama.

Prema navodima Bloomberga, novi paket sankcija uključuje tehnologije  kao što su vještačka inteligencija, cloud computing visoke klase, kao i određene licence za 4G proizvode, kao i Wi-Fi 6 i 7 tehnologije. Na jesen prošle godine, vlada SAD-a je uvela nove kontrole izvoza opreme koja se koriste za proizvodnju čipova, a primjenjuju se na tehnologije vezane za proizvodne procese naprednije od 14, pa čak i 16 nm. Ova ograničenja imaju za cilj da uguše rast kineske industrije poluprovodnika, a nedavno su se sankcijama pridružili Japan i Holandija, koje svojim kompanijama zabranjuju izvoz opreme u Kinu. Huawei je već objavio da se njihov Kirin procesor za sada neće vratiti, obzirom da kompanija ne može pronaći proizvodni pogon koji ne koristi američku tehnologiju.

Iako su prihodi ovog kineskog giganta od uvođenja sankcija opali gotovo za trećinu, kompanija se uspjela stabilizovati i ostvarila je određeni rast u posljednjim kvartalima, pa ostaje da se vidi kako će nove sankcije ponovo uticati na njihovo poslovanje.

1/1