Svima je jasno da je Google pomalo nervozan oko dešavanja sa umjetnom inteligencijom ChatGPT-a, ali prema novim navodima, ovaj tehnološki gigant bi uskoro mogao pripremiti svoj odgovor.

Kako prenosi CNBC, uposlenici Google-a trenutno testiraju vlastiti AI chatbot pod nazivom "Apprentice Bard", koji nudi odgovore na pitanja postavljena koristeći prirodni jezik baš kao ChatGPT. Bard je izgrađen korištenjem Googleove LaMDA tehnologije, koja je sama po sebi slična GPT-seriji AI jezičnih modela na koje se ChatGPT oslanja. Jedna velika prednost koju Bard navodno ima u odnosu na ChatGPT je njegova sposobnost da govori o nedavnim događajima. Kao što OpenAI upozorava, ChatGPT ima ograničeno znanje o svijetu i događajima nakon 2021.", ali Bard je ažurniji, pa može odgovarati čak i o nedavnim dešavanjima. Navodi se i to da Google testira alternativnu verziju svoje početne stranice, gdje bi ista mogla integrisati zamjenu za "I'm feel lucky" dugme, sa upitima za potencijalna pitanja.

Naravno, ovo su još uvijek rani izvještaji i pitanje je da li će Googleov odgovor i približno biti sličan ovome, a tu su još uvijek i velika pitanja od kvaliteti jezičnih modela umjetne inteligencije, u svrhu Internet pretrage.

1/1