Microsoft je objavio da će nastaviti sa podrškom i izdavanjem sigurnosnih nadogradnji za Windows 10 do 14. oktobra 2025. godine, no istakli su da završavaju sa prodajom licenci za ovaj operativni sistem sa krajem ovog mjeseca.

Naime, kompanija iz Redmonda objavila je zabilješke na stranicama za Windows 10 i Windows 10 Pro verzije svog operativnog sistema da će 31. januar 2023. godine biti posljednji dan kada će Windows 10 biti dostupan za download. Naravno, nakon toga korisnici će i dalje biti u mogućnosti kupiti Windows 10 od drugih prodavača ukoliko imaju unaprijed obezbijeđene licence, no jasno je da Microsoft sve više želi primorati korisnike da pređu na Windows 11. S druge strane Microsoft će poslovnim korisnicima omogućiti podršku za Windows 10 Enterprise i IoT Enterprise verzije čak do 2027. godine.

Windows 10 je trenutno najpopularnija verzija ovog operativnog sistema koji se nalazi na čak 68% računara korisnika, dok Windows 11 trenutno koristi njih 17%, prema posljednjoj anketi koja je provedena u decembru prošle godine.

1/1