U prošloj godini, Apple je javnosti predstavio svoj Emergency SOS servis, koji iPhone 14 korisnicima omogućava slanje hitnih poruka putem satelitske komunikacije. Ovaj put,  Qualcomm je predstavio vlastite satelitske mogućnosti slanja poruka, ali za Android telefone.

Pod imenom Snapdragon Satellite, ova funkcionalnost će omogućiti uređajima opremljenim X70 modemima ove komapnije, da se povežu sa satelitima kako bi slali poruke kad amobilni signal nije dostupan. Očekuje se da bi ova usluga mogla biti dostupna na telefonima početkom druge polovine ove godine, a ista je rezultat partnerstva Qualcomma sa dugogodišnjim proizvođačem satelitskih telefona Iridium. Tako će se Android telefoni opremljeni X70 modemom i Qualcomm čipsetom moći spojiti na Iridium satelitsku mrežu za slanje poruka izvan mobilnih mreža. Satelitske poruke ograničene su na 140 bajta ili oko 160 znakova, što ih čini sličnim SMS porukama, kao i bez mogućnosti slanja fotografija ili video zapisa.

U svakom slučaju, svi koji budu željeli ovakvo nešto, morati će voditi računa šta se od hardvera nalazi unutar telefona koji se nabavlja.

1/1