LG možda više ne proizvodi pametne telefone, ali još uvijek izrađuje komponente za njih. LG Innotek, razvojni odjel ove kompanije,  predstavio je modul kamere sa optičkim zumom u stilu periskopa i telefoto rasponom od 4-9 puta. To bi omogućilo kamerama pametnih telefona da zadrže punu kvalitetu slike, uz znatno manje veličine modula.

Većina kamera na telefonima koristi hibridne postavke zumiranja koje kombiuju digitani zum i različite module kamere. Kao rezultat toga, rezolucija senzora, a time i detalji, mogu biti znatno smanjeni. Međutim, LG kamera s optičkim zumom koristi pokretne komponente slično standardnim zum objektivima kao kod pravih fotoaparata. Radi brzo i precizno do mikrometra, a uz to štedi i potrošnju baterije. LG je također smanjio debljinu modula kako bi smanjio veličinu izbočine kamere. Kompanija je u saradnji sa Qualcommom integrisala tehnologiju u novu mobilnu platformu Snapdragon 8 Gen 2, a trebao bi se pojaviti u pametnim telefonima najavljenim za CES 2023 sajam.

Za sada nisu otkriveni brendovi koji će ga integrisati, ali obzirom na brojne najave telefona sa Snapdragon 8 Gen 2 čipsetom, ovaj modul kamere se može očekivati u novim OnePlus, Xiaomi, Motorola i Oppo uređajima.

1/1