Bez obzira što je reputacija Elona Muska u stalnom padu sa posljednjim aktivnostima oko Twittera, kompanija SpaceX objavila je da njihov servis Starlink kao Internet provajder premašio broj od million pretplatnika.

Kompanija se putem svog zvaničenog Twittera računa zahvalila svim kupcima i članovima Starlink tima koji su pridonijeli prekretnici koja je dosegla broj od 1 milion aktivnih pretplatnika. Međutim, iako ovaj broj zvuči impresivno, ovo možda i nije toliko dobra vijest za njegove postojeće korisnike. Naime, prema septembarskom izvještaju Ookla-e, prosječna download brzina Starlinka opadala je iz godine u godinu u svakoj zemlji koju ova kompanija za mjerenje brzine Interneta prati. Ovi padovi brzine kretali su se od 9 do 54%, a Ookla napominje da bi mogli biti uzrokovani Starlinkovom infrastrukturom koja je bila pod opterećenjem usljed rastuće baze korisnika. SpaceX planira započeti sa lansiranjem Starlink satelita druge generacije prije kraja godine, što bi moglo pomoći sa opterećenjem. Također će bez sumnje izazvati još više glavobolja astronomima, koji su već zabrinuti zbog onečišćenja noćnog neba uzrokovanog brojnim Muskovim satelitima.

SpaceX trenutno ima više od 3.000 satelita u orbiti, a planira ih lansirati ukupno 42.000. Do sada ih je odobreno 12.000.

1/1