Na tržištu prenosnih i desktop računara koje pokreće procesor baziran na ARM tehnologiji, Apple drži primat sa svojim procesorima M serije. Međutim i drugi poput Qualcomma misle da tu još ima mjesta za uhvatiti komad kolača.

U nadi da će kreirati moćnije i efikasnije čipove sa ARM tehnologijom, Qualcomm je kupio i potrošio 1,4 milijarde dolara na NUVIA startup koji se bavi razvojem i dizajniranjem čipova. Prema prvim informacijama, kompanija radi na razvoju čipa sa NUVIA tehnologijom pod kodnim imenom „Hamoa“, a isti će se moći ugraditi i u prenosne i desktop računare. To bi trebao biti čip sa 12 CPU jezgri, od kojih je osam onih visokih performansi, dok će ostale četiri biti posebno dizajnirane za energetsku efikasnost, uz koje će biti namjenski grafički procesor. Prenosni uređaji sa ovim čipsetom će također biti u mogućnosti povezati se sa eksternom grafičkom karticom puem Thunderbolat porta, što Apple Macbook serija uređaja sada nije u mogućnosti.

Prema Qualcomm-u, arhitektura koju je dizajnirao NUVIA tim, osim personalnih računara, imati će znatno širu namjenu, poput data centara i automobilske industrije, a prvi modeli uređaja partnerskih kompanija sa ovim čipovima, očekuju se u 2024. godini.

1/1