Sa oko 15 miliona prodanih jedinica, Meta Quest 2 je najpopularniji VR headset na svijetu. Vjerovatno tome doprinose dovoljno dobre performanse, podržane aplikacije i igre, kao i cijena od 400 dolara. No, čemu onda služi najavljeni Meta Quest Pro od 1.500 dolara?

Facebookova matična kompanija Meta, predstavila je novi Quest pro VR headset, koji na iznenađenje mnogih košta skoro četiri puta više od njegovog prethodnika. Prema njima, Meta tvrdi da bi poslovni korisnici mogli biti voljni platiti tu cijenu, budući da kompanija pozicionira nove headset i sistem kontrolera kao alat koji se može koristiti za rad, ali i za igru. Najavili su partnerstvo sa Microsoftom i Zoomom, što uključuje avatare sljedeće generacije i puno prirodnije održavanja sastanaka u virtualnoj stvarnosti. Srce Meta Quest Pro je Qualcomm Snapdragon XR2+ procesor, 12 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu, sa dva ekrana od 1800 x 1920 piksela i stopom osvježavanja do 90 Hz. Tu je sada praćenje glave i vaših očiju kako bi se vaši avatari mogli prilagodite u skladu sa tim. Novi Touch Pro kontroleri također imaju vlastite ugrađene kamere za praćenje položaja, a kompatibilni su sa Meta Quest 2 modelom ukoliko neko želi nadogradnju sa starijim headsetom. Meta kaže da novi headset ima optički skup koji je 40% tanji, a istovremeno nudi 37% više piksela po inču i 1,3X širi raspon boja.

Quest 2 će i dalje biti dostupan kao jeftinija alternativa za potrošače, Quest Pro bit će dostupan poslovnim korisnicima ili entuzijastičnim igračima koji traže lutanje vistualnom stvarnosti sa više performansi.

1/1