Veliki broj prenosnih računara i mobilnih uređaja podržava microSD kartice kapaciteta do 2TB. Međutim, jedini problem je taj, što još uvijek niko ne proizvodi microSD kartice od 2TB. Ali, sve smo bliže tome.

Više od dvije godine nakon početka isporuke prvih 1TB kartica, Micron je predstavio prvu microSDXC karticu kapaciteta od 1,5 TB. Nova Micron i400 prva je microSD kartica na svijetu koja koristi 176-slojnu 3D NAND tehnologiju za pohranu, čime je povećana gustina zapisivanja, što je omogućilo Micronu da ponudi verzije kartice od 256 GB do 1,5TB. Micron je ovu karticu dizajnirao za korištenje u sigurnosnim video sistemima, što bi prema njima trebalo omogućiti pohraniti video u trajanju do čak 120 dana. Kartice su otporne na udarce, vodootporne i sposobne funkcionisati na niskim i visokim temperaturama, a navode i dugačak životni vijek koji će omogućiti neprekidno snimanje videa do čak 5 godina.

Micron još nije objavio cijene za svoje nove i400 microSDXC kartice, no definitivno ne možemo očekivati da budu jeftine.

1/1