Kao i mnogi drugi tehnološki giganti, tako je i Apple iskoristio svoju WWDC developersku konferenciju da predstavi i najavi neke značajnije hardverske novitete. Tako su javnosti prezentovali novi M2 čip, kao i značajno unaprijeđeni MacBook Air prenosni uređaj.

Novi M2 čipset izrađen je 5 nanometarskom procesu i donosi do 25 posto više tramzistora u odnosu na prethodnika, što je omogućilo da se njegove performanse unaprijede za čak 18 posto za CPU performanse, kao i do 35 posto bolje performanse za GPU. Iz kompanije najviše potenciraju njegovu memorijsku propusnost od 100 Gbps sa podrškom do 24 GB LPDDR5 memorije, što je u odnosu na prethodnika poboljšanje za čak 50 posto. Tu su i 40 posto bolje performanse Neuralnog Enginea zaduženog za rad sa umjetnom inteligencijom, dok zvanične informacije od radnim taktovima procesora još uvijek nema.

Novi MacBook Air sada izgleda mnogo ozbiljnije sa ravnijim i otrijim linijama njegovog kućišta. Dijagonala ekrana njegovog Retina displeja iznosi 13,6-inča, a naravno, pokretati će ga novi M2 čipset. Iz kompanije navode da će ovaj novi model biti oko 40 posto brži u odnosu na svog prethodnika, što će svakako zavisiti i od softvera koji koristiti i njegove optimizacije za novi čipset. Tu je i Apple Magic Keyboard, web kamera FHD rezolucije, sposobnost za reprodukciju 8K video materijala, “Touch ID” senzor otiska prsta, a baterija bi trebalo da omogući do 18 sati autonomije. Novi MacBook Air biće dostupan u konfiguracijama od 8 do 24 GB radne memorije, odnosno od 256 do 2 TB prostora za pohranu podataka, što će se odraziti i na njegove cijene od 1.200 do 2000 dolara.

1/1