Qualcomm je na svom događaju pod nazivom “Snapdragon Night” najavio vlastitu novu platformu - Snapdragon 8+ Gen1. Iako je prethodna platforma bez “plus” oznake veoma mlada, iz kompanije najavljuju da “plus” ažuriranje donosi značajna poboljšanja.

Snapdragon 8+ Gen 1 je update prethodne verzije koja će primjetnih poboljšanja donijeti unutar performansi, a najviše će se odraziti na energetsku učinkovitost. Ova poboljšanja Qualcomm će ostvariti iz dvosmjernog pristupa razvoju čipa. Prvi je taj što će čipovi sada biti kreirani u TSMC 4nm procesu koji su navodno bolji od Samsungovih 4nm čipova, dok se drugi pristup ogleda u fizičkom dizajnu i optimizaciji čipa. Sve ovo bi trebalo unaprijediti CPU i GPU performanse za preko 10 posto, dok će se energetska učinkovitost poboljšati do čak 30 posto. Kako navode, energetska učinkovitost trebala bi izazvati strahopoštovanje iz razloga što se ovi brojevi u posljednje vrijeme veoma malo pomiču, a manja potrošnja energije odražava se na smanjenje topline i unaprijeđenje trajnih performansi.

Nova platforma omogućit će Qualcommovim korisnicima da kreiraju ultra-premium proizvode sa apsolutno najboljim Android performansama, a očekuje se da će prvi to implementirati uobičajeni saradnici kao što su Xiaomi, OnePlus, Motorola i Honor.

1/1