Ovogodišnja Google I/O konferencija čekala se sa nestrpljenjem, ali iako prvenstveno namijenjena softveru i developerima, ovaj put puno više očiju je bilo usmjereno u najave njihovog novog hardvera. Možemo reći, sa razlogom.

Nakon što godinama cure informacije o Google pametnom satu, kompanija je konačno skinula veo sa njega. Njihov prvi pametni sat će se pridružiti Pixel brendu, logično nazvan Pixel Watch. Sat će imati okrugli dizajn, sa kojim će se upravljati dodirom, glasovnim komandama i rotirajućim točkićem, a pokretati će najsvježiji Wear OS 3 sa integracijom Fitbita koji će pratiti sve vaše zdravstvene parametre. Raditi će isključivo sa Android uređajima, nema detalja o hardverskim specifikacijama i cijeni, a lansiranje se očekuje ove jeseni.

Kompanija je najavila i svoj novi telefon iz srednjeg segmenta – Pixel 6A, koji će koštati 449 dolara. Izgleda da je Google promijenio politiku vezanu za A modele, gdje su prethodnici imali kameru sličnu flagship modelima, ali su imali slabije procesore. Ovaj put Pixel 6A ima Tensor čip i dizajn Pixela 6, ali su se odlučili za kameru od 12 megapiksela naspram one od 50 MP na standardnoj 6-tici. Pixel 6A stiže sredinom juna.

Uz njega stižu i najave za nove flagshipe Pixel 7 i Pixel 7 Pro koji također stižu ove jeseni. Otkriveno je da će ih pokretati Google Tensor procesori sljedeće generacije, sa još boljom podrškom za obradu umjetne inteligencije na uređaju. Biće dostupni u dvije veličine, a Pixel 7 Pro će imati sistem od tri stražnje kamere, dok će Pixel 7 imati dvije.

Google je najavio još jednog Apple konkurenta, a to su Pixel Buds Pro slušalice. Iste će integrisati aktivno uklanjanje pozadinske buke, a procjenjuje se sedam sati trajanja baterije. Iz kompanije navode da Buds imaju prilagođeni audio čip i da će podržavati Bluetooth multipoint, dopuštajući im povezivanje sa dva uređaja odjednom, što nije uobičajeno u svijetu slušalica. Dolaziti će u nekoliko boja, a koštati će 199 dolara.

I na kraju, izgleda da Google ponovo počinje tablete shvatati ozbiljno. Najavili su da sljedeće godine planiraju lansirati Pixel tablet, prvenstveno, jer Android 12L i Android 13 uključuju brojne optimizacije za ekrane večih dijagonala. Sve što se za sada zna je to da će biti pokrenut njihovim Google Tensor procesorom, te da već rade na ažuriranju više od 20 vlastitih aplikacija kako bi bolje iskoristio prednosti velikih ekrana.

Konferencija je iskorištena i za mnogo priče o AR naočalama, rastu razvoja njihove umjetne inteligencije i naravno brojnim softverskim rješenjima poput Google Walleta, ali i ovo gore spomenuto je sasvim dovoljno da već imamo sadržajno ljeto i jesen ove godine.

1/1