Trenutno, osnovni alati za obrađivanje mnogo kriptovaluta oslanjaju se na GPU jedinice. To je i razlog manjka grafičkih kartica na tržištima i rast njihovih cijena, a ujedno je i veoma neučinkovit način rudarenja zbog velike potrošnje energije. Kako bi pomogao u rješavanju problema količine energije koju troši kripto rudarenje, Intel je predstavio blockchain čip koji nazivaju "blockchain akceleratorom".

Naime, Raja Koduri, stariji potpredsjednik Intela i direktor njihovog odjela za računarske sisteme i grafiku, izjavio je kako se kompanija aktivnije uključila u razvoj tehnologija povezanih s blockchainom. U kompaniji su svjesni da neki blockchaini zahtijevaju ogromnu količinu računarske snage, što se nažalost prevodi u ogromnu količinu energije. Klijenti traže skalabilna i održiva rješenja, zbog čega svoje napore usmjeravaju na ostvarenje punog potencijala blockchaina razvojem energetski najučinkovitijih računarskih tehnologija u velikom opsegu, navodi Koduri. Rezultat bi trebao biti čip koji će ubrzati rad sa blockchainom i omogućiti "preko 1000 puta bolje performanse po vatu od mainstream GPU-ova, za rudarenje bazirano na SHA-256 algoritmu".

Zasad se čini da Intel već ima najmanje dva korisnika – kompanije pod nazivom GRIID i Block, prije poznatu kao Square, a također je u vlasništvu bivšeg izvršnog direktora Twittera Jacka Dorseyja. Više detalja o ovome će ponuditi krajem mjeseca na International Solid State Circuit konferenciji.

1/1