Proizvođači elektronske opreme sve više su u problemu sa elektrosnkim otpadom koji stvaraju njihovi proizvodi, pa je izvjesno da će ih sve više početi razmišljati o održivoj budućnosti. Kompanija Dell je upravo najavila koncept Luna, projekat koji bi trebao prenosne računare ove kompanije učiniti ekološki prihvatljivima.

U saradnji sa Intelom, Dell je kreirano novi prenosni računar nazvan koncept Luna, sa ciljem lakšeg popravljanja, ponovne upotrebe i recikliranja budućih računara. Prema procjenama, ovaj projekat bi trebao smanjti karbonski otisak do 50 posto u poređenju sa trenutnim modelima prenosnih računara.

Ključne prednosti Lune su redizajnirane komponente i novi učinkovitiji raspored. Za početak, matična ploča je 75 posto manja i ima 20 posto manji broj komponenti. Raspored komponenti bi trebao omogućiti pasivno hlađenje koje bi moglo eliminisati potrebu za ventilatorom. Dodatna učinkovitost također smanjuje zahtjeve za energijom dopuštajući dizajnerima da koriste manju bateriju s ćelijama dubokog ciklusa. Svi korišteni materijali su manje energetski intenzivni i lakše ih je reciklirati. Smanjen je ukupan broj korištenih vijaka pa je omogućen lakši pristup svim komponentama. Tako su uključeni oslonac za dlan koji se lako popravlja i ponovno koristi, mehanizam tastature koji se može lako odvojiti za zamjenu i recikliranje, te bio-bazirana printana ploča izrađena od lanenih vlakana i polimera topivog u vodi za jednostavnije recikliranje. Naravno, koncept Luna je daleko od nekog prvog zelenog prenosnog računara, ali je Dell definitivno pri vrhu liste kada su ekološke inicijative u pitanju.

Iako Dell nije ponudio vremenski okvir za oživljavanje Lune, čini nam se da je ovo ipak kakav-takav korak u pravom smjeru.

1/1