Google Cloud je najavio da pokreću svoj novi cloud region koji će se nalaziti u Izraelu u blizini TelAviva, te su u slopu toga najavili širenje na Južnu Ameriku, Evropu, Aziju i Bliski Istok.

Sa pokretanjem novog regiona, Google Cloud se sada sastoji od 29 cloud regiona i 88 zona, dok su u aprilu ove godine bili dostupni na 25 regiona i 76 zona. Google bi mogao kontrolisati web sa Chrome-om, ali je na ovom polju još uvijek iza Amazon Web Services (AWS) i Microsoft Azure usluga. Zbog toga sve više pokušavaju preoblikovati svoj ugled, i u nastojanju su svoj javni cloud učiniti privlačnijim od konkurenata. Google Cloud još uvijek nije profitabilan, ali donosi prihod od skoro 5 milijardi dolara po tromjesečju.

Također, još jedna prekretnica za Google Cloud je njihov oblak sljedeće generacije za Njemačku u partnerstvu sa T-Systems-om. Planiraju potrošiti milijardu eura na infrastrukturu u oblaku tokom 10 godina u Njemačkoj, a gradi se i data-centar Berlin-Brandenburg: Također, u planu je i širenje Cloud regije u Frankfurtu iduće godine.

1/1