Tokom svoje godišnje tehnološke konferencije, Qualcomm je najavio i predstavio svoju najnoviju premium mobilnu platformu - Snapdragon 8 Gen 1.

Snapdragon 8 Gen 1 je sljedeći Qualcommov čipset za flagship telefone iduće generacije, ali je ujedno i njihov prvi čip koji koristi novi šemu brendiranja i naziva. Ovo je ujedno i prvi ARMv9 čip ove kompanije koji je proizveden u 4nm procesu. Iz Qualcomma navode da će Snapdragon 8 Gen 1 čip isporučiti do 20% brže performanse CPU-a i 30% poboljšanje učinkovitosti u odnosu na Snapdragon 888, dok će njegov novi GPU isporučiti 30% bolje grafičke performanse i 25% bolju učinkovitost. Čipset ima procesor sa 8 jezgri, Adreno grafiku sljedeće generacije, te novu eru vrhunske mobilne tehnologije opremljene najsavremenijom 5G modemom, umjetnom inteligencijom, podrškom za kamere, boljom podrškom za igre, te Wi-Fi i Bluetooth tehnologije za sljedeću generaciju premium uređaja.

Usvajanje Snapdragon 8 Gen 1 platforme su najavili brojni proizvođači i brendovi, a prvi komercijalni uređaji sa novim čipsetom očekuju se već krajem ove godine.

1/1