Kao što se i najavljivalo, Microsoft je u svoj porfolio dodao novi i jeftini prenosni računar namijenjen edukaciji. Surface Laptop SE će koštati 250 dolara i pokretati će Windows 11 SE verziju operativnog sistema.

Windows 11 SE je pojednostavljena verzija novi Windowsa dizajnirana da ponudi dugo trajanje baterije, poboljšanu sigurnost i pojednostavljene performanse za entry level uređaje, te da omogući jednostavnu implementaciju i kontrolisanje za školske administratore. Microsoft ovaj OS naziva i prvi cloud baziranim operativnim sistemom.

S druge strane Surface Laptop SE je njihov najjeftiniji Surface uređaj i riječ je o tankom i laganom laptopu sa 11,6-inčnim ekranom, a pokretati će ga Intel Celeron procesori, imati će 4 ili 8 GB RAM-a, te 64 il i128 GB prostora za pohranu podataka. Specifikacije uključuju USB-C i USB-A portove, audio priključak, 720p HD kameru, te Wi-Fi i Bluetooth povezivanje, dok Microsoft ističe do 16 sati rada na bateriju.

Surface Laptop SE vjerovatno neće biti dostupan u slobodnoj prodaji, jer će se za sada prodavati samo školama, dok su slične uređaje sa Windows 11 SE operativnim sistemom najavili i Lenovo, Acer, ASUS, HP, Dell i druge kompanije.

1/1