Google je već mjesecima dizao pompu za svoju novu Pixel 6 seriju telefona, da bi sada konačno isti bili i zvanično predstavljeni.

Najveća razlika između Pixel 6 serije i bilo kojeg Pixela prije njega, ali i bilo kojeg drugog Android telefona je upotreba prvog Google Tensor čipseta. Do sada su Qulacomm Snapdragon čipseti bili pokretaći Pixel telefona, ali od ove godine Google predstavlja vlastiti prilagođeni čipset.

Iz Google-a navode da Tensor čip radi do 80% brže od prošlogodišnjeg Pixel 5 telefona, ali navode i to da nije riječ samo o specifikacijama, nego da Tensor stavlja svoje najnovije mogućnosti umjetne inteligencije i mašinskog učenja direktno u ruke korisnika. Sve ovo bi se trebalo osjetiti na mogućnostima kamera, obradi slike, bržem radu Google Assistanta i mnogim drugim funkcijama Pixela 6.

Pixel 6 je telefon sa 6,4 inčnim AMOLED ekranom i Full HD+ rezolucijom uz 90 Hz osvježavanje slike, te pored Google Tensor procesora nudi 8 GB RAM-a i izbor između 128 i 256 GB prostora za podatke. Tu su još 50 megapiskelna glavna kamera, 12 megapikselna ultraširoka, te sa prednje strane senzor od 8 megapiskela za selfije i video razgovore.

S druge strane Pixel 6 Pro je model sa ekranom dijagonale od 6,7 inča i rezolucijom od 3120 x 1440 piksela i 120Hz osvježavanjem slike. Uz novi procesor tu su još 12 GB RAM-a, te izbor oizmeđu 128, 256 i 512 GB prostora za pohranu podataka. U njegovom slučaju sa stražnje strane nelazi se sistem od tri kamere – 40 megapikselna glavna, 48 megapikselna telefoto kamera, te 12 megapikselna ultraširoka kamera, dok je sa prednje strane senzor od 11,1 megapiksel.

Oba modela podržavaju brzo 30W punjenje i 21W bežično punjenje, a telefoni će debitovati sa najsvježijom Android 12 verzijom Google-ovog operativnog sistema.

Na tržište stižu krajem ovog mjeseca po početnim cijenama od 600 dolara za Pixel 6, odnosno 900 dolara za Pixel 6 Pro flagship.

1/1