Ideja o korištenju telefona 4-5 godina nešto je što se proizvođačima telefona baš i ne dopada. Međutim, tvorci Fairphonea bi radije da napravite nadogradnju, nego da kupite nešto novo. Riječ je o telefonu sa modularnim dizajnom.

Njihov novi model Fairphone 4 kao i njegovi prethodnici dolazi sa modularnim, izmjenjivim dizajnom, ali sada sa značajno boljom i jačom početnom hardverskom konfiguracijom. Fairphone 4 koristi Qualcomm Snapdragon 750G procesor, 6 ili 8 GB RAM-a, te nudi 128 ili 256 GB interne memorije koja se čak može proširiti putem microSD kartice. Izmjenjiva baterija ima kapacitet od 3.905mAh i može se puniti brzinama do 20W. Sa dimenzijama od 6,3 inča, LCD ekran nudi FHD+ rezoluciju. Stražnja kamera još je jedno područje gdje su postignuti veliki pomaci i nadogradnje na Fairphoneu 4. Glavni senzor od 48 megapiksela uparen je sa ultraširokim od 48 megapiksela, dok se selfie kamera od 25 megapiksela nalazi u zarezu sa prednje strane ekrana. Fairphone kaže da glavna stražnja kamera također uključuje optičku stabilizaciju slike za glatko snimanje 4K videa. Manja zamjerka ide na stranu uklanjanja 3,5mm priključka za slušalice, ali je tu sada IP54 zaštita od prskanja i manjeg prodora vode. Fairphone 4 isporučivat će se s Androidom 11, ali obećani su mu Android 12 i Android 13, uz podršku od pet godina, što je još jedan dokaz o njihovoj samouvjerenosti o trajanju ovog uređaja sa izmjenjivim komponentama.

Trenutno dostupne izmjenjive komponente su ekran, baterija, kamere, zvučnik i USB-C port, a početna cijena Feirphonea 4 iznosi 579 eura.

1/1