Sa pandemijom je popularnost akcionih džepnih kamera značajno porasla, jer su se mnogi nas odvažili u odlazak u nove avanture i izazove, a sve to je trebalo i dokumentovati na neki način. Sada već uobičajeno u septembru, GoPro objavljuje svoje novitete, pa su tako ovaj put predstavili novu verziju svoje popularne kamere – HERO10 Black

GoPro je dosada koristio vlastiti GP1 procesor koji je predstavljen još sa šestom verzijom kamere, pa je ovaj put najveća promjena upravo novi procesor oznake GP2. Cilj je bop poboljšati performanse kako u kvaliteti snimaka, tako i u jednostavnosti upotrebe.

Prije svega dodatna procesorska snaga omogućava da HERO10 Black sada snima video u maksimalnoj rezolucijo od 5,3K pri 60 frejmova u sekundi, ili recimo 4K pri 120 frejmova u sekudni, ako želite još već mogućnost usporenih snimaka. Pored toga povećana je i rezolucija fotografija na 23 megapiskela.

Osim novog procesora, GoPro predstavlja i HyperSmooth 4.0-sljedeću iteraciju GoPro elektroske stabilizacije slike u kameri, koja na prvim snimcima izgleda nevjerovatno dobro, a prisutno je i poravnavanje horizonta do čak 45 stepeni nagiba. HyperSmooth 4.0 bit će dostupan i kada koristite HERO10 Black kao web kameru ili streaming uživo.

Osim toga, unaprijeđeno je i cijelo iskustvo korištenja, od brzine startovanja, do bolje osjetljivosti ekrana osjetljivog na dodir i rada kompletnog interfejsa.

Cijela kamera sada je nešto lakša od prethodnika, a poklopac objektiva sada je izmjenjiv, uz premaz koji će omogućavati da kapljice vode klize sa njega. Također, HERO10 Black će raditi sa svim modovima dostupnim za HERO9 Black.

GoPro HERO10 Black je već dostupna na tržištu po cijeni od 499 dolara.

1/1