Google Pixel telefoni vremenom su zbog rasta cijena izgubili status flagship telefona koje ste mogli kupiti po pristupačnoj cijeni za razliku od prosjeka konkurencije. Mnogi korisnici su zbog toga digli ruke od Google telefona, pa je kompanija počela izdavati telefone niže cijene čija serija nosi oznaku „a“.

Tako je službeno predstavljen i telefon o kojem se već duže vrijeme govori – Google Pixel 5a 5G. Riječ je o uređaju kojeg pokreće Qualcomm Snapdragon 765G čipset, uz 6 GB radne memorije, te 128 GB memorije za pohranu podataka. Za prikaz slike zadužen je 6,34-inčni OLED ekran sa 2400 x 1080 piksela rezolucijom, što je minimalno povećanje u odnosu na 4a prethodnika. Što se tiče kamera tu će biti sistem od dvije stražnje – glavnom od 12,2 MP sa optičkom stabilizacijom i 16 MP ultraširokom, dok će prednja iamti senzor od 8 MP. Tu su i čitač otisaka prsta sa stražnje strane, kao i standardni priključak za slušalice. Sve će biti smješteno u metalno unibody kućište sa IP67 certifikatom za otpornos na vodu. baterija kapciteta 4680 mAh za 20 posto je veća u odnosu prethodnu generaciju, a telefon će se isporučivati sa Android 11 verzijom OS-a.

Sa cijenom od 449 dolara i dalje nije budžetski telefon, ali je i dalje pristupačan u u poređenju sa vodećim proizvođačima više klase, posebno zbog razloga da sa njim dobijate potpuno netaknuto stock izdanje Google OS-a.

1/1