Kao što se i očekivalo, Samsung je tokom svog Unpacked događaja predstavio mnoštvo nove elektronike, a među njima i novu generaciju nosivih uređaja. Riječ je o pametnim satovima Galaxy Watch 4 i Watch 4 Classic, koji donose značajna unaprijeđenja i novitete u odnosu na prethodnike.

Satove će pokretati dvojezgreni Exynos 920 procesor brzine 1.18 GHz, koji bi prema njima trebao performanse podići za cijelih 20 posto u odnosu na prethodnu generaciju, ali pored njega integrisan je Cortex-M55 procesor veoma niske potrošnje koji je zadužen samo za upravljanje always-on funkcijom displeja. Kada spominjemo dimenzije, Watch 4 Classic će biti dostupan sa 46 i 42mm prečnikom ekrana, dok će se Watch 4 model nuditi u dimenzijama od 44 i 40mm. Također, Watch 4 Classic će imati premium izgled sa rotirajućim okvirom od nehrđajućeg čelika, dok Watch 4 ostaje s tanjim, nerotirajućim aluminijskim kućištem.

Samsung je također povećao i količinu radne memorije sa 1 GB na 1,5 GB, a udvostručio je i internu memoriju povećavši je sa 8 GB na 16 GB.

Međutim, ono što se svakako najviše spominjalo je to da je kompanija konačno odbacila Tizen OS u korist Google Wear OS-a. Iako će biti presvućen sa njihovim One UI Watch interfejsom, Samsungovi satovi će od sada imati pristup cijelom nizu Google aplikacija za nosive uređaje, što uključuje i Maps, YouTube Music, Pay i slično. Ipak, iznenađujuče je da satovi neće imati podršku povezivanja sa iOS uređajima.

Novost u satovima je i Samsungov 3-u-1 BioActive senzor koji integriše optički senzor brzine otkucaja srca, električni senzor srca i senzor za analizu bioelektrične impedanse, što će svima omogućiti da u detalje prate kompletne zdravstvene karakteristike.

Početna cijena za Watch 4 model kreće se od 249 dolara, a za Watch 4 Classic od 349 dolara. Satovi na tržište stižu krajem ovog mjeseca.

1/1