Posljednjih godinu-dvije, stanje na tržištu pametnih telefona bilo je veoma uzburkano. Huawei je ispao iz najboljih pet, Samsung jedva zadržava globalno vodstvo, Apple gubi drupu pozicuju, a u svemu tome kao najjači kandidat pojavljuje se Xiaomi. Ovaj put, na evropskom tržištu prestigao je i Samung, te zauzeo prvu poziciju u broju isporučenih pametnih telefona.

Naime, riječ je o rezultatima za drugi kvartal ove godine. Prema brojevima Strategy Analytics, Xiaomi je u Evropi u periodu od aprila do juna ove godine isporučio 12.7 miliona pametnih telefona, što je skok od 67.1% u odnosu na isti period prošle godine, a isti rezltat im je donio 25.3% tržišnog udjela. Samsung je u istom periodu isporučio oko 12 miliona jedinica ili za 7% manje u odnosu na isti period godinu prije, čime su zauzeli 24% tržišnog udjela.

Ovom Xiaomi rezultatu su navodno najviše pomogla tržišta Španije, Italije, Rusije i Ukrajine. Također,  dobrim dijelom ovom uspjehu mogu zahvaliti i značajan pad druge kineske kompanije Huawei, čiji su telefoni do američkih sankcija bili značajno uspješni.

1/1