Osnivač Facebooka, Mark Zuckerbeg nedavno je najavio svoju viziju „Metaversea“, nove komunikacijske platforme kao virtuelnog svijeta, čijim će se sadržajima pristupati putem virtuelne stvarnosti. On se nada da će vizija zaživjeti u narednih pet godina, a upravo Facebook želi prvi kreirati takvu platformu koja će povezati sve sisteme, uređaje i ljude u jedan jedinstveni „Metaverse“.

Ove najave dodatno je potvrdio i Facebook statusom u kojem je napisao kako je kompanija pokrenula razvojni tim koji će raditi na ovom projektu. Kao cilji postavili su izgradnju platforme na kojoj će korisnici biti u mogućnosti osjetiti prisutnost drugih, omogućavajući im komunikaciju i interakciju u prostoru u kojem se nalate, a zapravo su smješteni u virtuelnoj stvarnosti.

Andrew Bosworth, Šef odjela virtualne stvarnosti u Facebooku, izjavio je kako moraju napraviti mnogo toga  da bi spojili sve željene svjetove u jedan "Metaverse" koji bi trebao zamijeniti mobilni Internet i postati novi standard za virtualno druženje, zabavu, komunikaciju i interakciju.

1/1