Nokia je predstavila svoj novi telefon za koji vjeruju da bi trebao beskompromisni uređaj, koji je kreiran da dugotrajno bude pouzdan i sa hardverom i softverom, a nosi oznaku Nokia XR20.

Nokia XR20 ima robusno kućište koje je certificirano prema MIL-STD810H standardu i može izdržati padove sa 1,8 metara visine, što pored otpornosti na vodu i prašinu, zajedno sa Gorilla Glass Victus zaštitom ekrana, ne zahtjeva dodatne futrole i zaštite kućišta.

Ispod robusne vanjštine, XR20 donosi 6,67-inčni FHD + IPS LCD ekran sa osvjetljenjem od 550 nita, koji će čak raditi i sa mokrim prstima ili rukavicama. Pokreće ga Snapdragon 480 čipset sa 6 GB RAM-a uz 128 Gb prostora za podatke proširivo pomoću slota za microSD kartice. Ovaj čipset donosi i podršku za 5G povezivanje. Sa stražnje strane je sistem od dvije kamere, galvana od 48 megapiskela, te ultraširoka od 13 megapiskela, dok ona selfie ima senzor od 8 megapiskela. Ugrađeni su stereo zvučnici, čitač otisaka prsta sa bočne strane, te baterija kapaciteta 4.630 mAh koja obećava dvodnevnu izdržljivost.

Nokia XR20 pokreće Android 11, a kompanija se obvezala na četiri godine mjesečnih sigurnosnih ažuriranja i tri godine glavnih ažuriranja OS-a. Na tržište stiže krajem augusta po cijeni od 550 dolara.

1/1