Microsoft je najavio svoju novu uslugu kojom želi PC računare smjestiti u oblak. Windows 365 je njihova nova usluga koja će kompanijama omogućiti pristup računarima u oblaku, sa bilo kojeg mjesta, stream-ajući Windows 10 ili WIndows 11 kroz web browser.

Windows 365 će raditi na bilo kojem modernom web browseru ili putem Microsoftove Remote Desktop aplikacije za udaljenu kontrolu, omogućavajući korisnicima pristup svom Cloud PC-u sa različitih uređaja.

Ovaj Instant pristup omogućiti će korisnicima da stream svoje Windows sesije sa svim istim aplikacijama, alatima, podacima i postavkama, radi na Mac-u, iPad-u, Linux ili Android uređajima. Možete nastaviti tamo gdje ste stali, jer stanje vašeg računara u oblaku ostaje isto, čak i kada promijenite uređaj.

Windows 365 će dolaziti u dvije verzije: Business i Enterprise. Oboje pokreće Azure Virtual Desktop platforma, a pojedinačni računari u oblaku mogu se konfigurirati s jednim procesorom, 2 GB RAM-a i 64 GB prostora za pohranu, pa sve do osam procesora, 32 GB RAM-a i 512 GB prostora za pohranu. Microsoft nudi 12 različitih konfiguracija za Windows 365 Business i Enterprise, a kompanije će moći povećati procesorsku snagu tako da će biti na raspolaganju mnogo opcija.

Iako se čini da je Windows 365 odlično tempiran za kompanije koje se žele riješiti kompleksonosti rada na daljinu, Microsoft na ovom servisu radi već godinama. Windows 365 trenutno je dostupan samo za kompanije, ali lako je zamisliti budućnost u kojoj bi Microsoft mogao korisnicima ponuditi moćniji računar direktno u browseru.

Windows 365 će kompanijama biti dostupan od 2. augusta, uz mjesečnu cijenu pretplate po korisniku, a informacije o cijenama ćemo morati pričekati još neko vrijeme.

1/1