Čak i sa najnaprednijim senzorima unutar naprednih telefona, ovi uređaji su i dalje ograničeni kada su u pitanju brojne fotografske mogućnosti, posebno po pitanju objektiva. Umjesto što se senzori i objektivi pokušavaju smjestiti u sve manje forme i oblike Android telefona, zašto se u suprotnom Android ne bi prilagodio kao operativni sistem za digitalne fotoaparate.

U praksi su to testirali mnogi, a sada i kineska kompanija Yongnuo, koja je izuzetno poznata i popularna sa brojnim svojim dodacim za fotoaparate koji imaju odličan omjer kvalitete i cijene. Yongnuo je lansirao YN455, svoj mirrorless fotoaparat sa izmjenjivim objektivima koji koristi Micro Four Thirds standard. Baziran je oko senzora sa 20 megapiskela, a pokreće neimenovani Snapdragon procesor od 2,2 GHz, uz 6 GB RAM-a. Aparat se kontroliše putem 5-inčnog ekrana koji se može pokretati što je tipično za današnje digitalne fotoaparate, no za razliku od standardnih Android telefona, njegova baterija kapaciteta 4.400 mAh je izmjenjiva.

Iako kompaniji ovo nije prvi pokušaj u kreiranju Android fotoaparata, očigledno je da Yongnuo želi pokušati još jednom. U prilog tome mu može ići činjenica da njegova cijena iznosi oko 600 američkih dolara. Ovo je izuzetno značajna prednost u poređenju sa ZEISS ZX1, još jednim aktuelnim modelom Android fotoaparata čija cijena iznosi ogromnig 6.000 dolara, ukoliko osim kineskog tržišta YN455 bude dostupan i globalno.

1/1