U svojoj „Snapdragon Insider“ zajednici, Qualcomm okuplja preko 1,6 miliona obožavatelja i entuzijasta, koji među prvima dobijaju novosti koje stižu iz ove kompanije. Kako bi zadovoljio ove brojne napredne korisnike, Qualcomm je najavio “Smartphone for Snapdragon Insiders”, svoj pametni telefon koji se tako i zvanično zove.

Telefon će biti kreiran u saradnji sa Asusom, a „Smartphone for Snapdragon Insiders“ ne izgleda ništa značajno drugačije od bilo kojeg drugog flagship Android telefona, što je pomalo iznenađujuće, jer će koštati nemalih 1.500 dolara.

Specifikacije su onakve kakve možete očekivati od jednog flagshipa iz 2021. godine, pa će ga tako pokretati Snapdragon 888 čipset, imati će 6,78-inčni Samsung OLED ekran sa 144Hz osvježavanjem slike i  Gorilla Glass Victus zaštitom, 16 GB RAM-a, te 512 GB prostora za pohranu podataka.

Stražnja kamera će imati sistem od tri senzora – glavni 64 MP Sony IMX686, ultraširoki od 12 MP, te telefoto senzor od 8 MP, dok će prednja kamera imati senzor od 24 MP.

Baterija će imati kapacitet od 4.000 mAh sa podrškom za Qualcomm Quick Charge 5 standard brzog 65W punjenja. Ovo će biti prvi telefon koji će nuditi Snapdragon Sound klasifikaciju za reprodukicju Hi-Fi zvuka, a biće integrisana podrška za Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.2 povezivanje.

Isporučivati će se sa Android 11 verzijom operativnog sistema, a za početak biće dostupan od idućeg mjeseca u SAD-u, Kini, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, sa postepenim širenjem na ostale regije.

1/1