Nekoliko sedmica nakon prve najave, Microsoft je zvanično najavio sljedeću generaciju svog operativnog sistema – Windows 11.

Kompanija je predstavila Windows 11 koji će donijeti osvježeni izgled sa obnovljenim fokusom na produktivnost, povezanost, igre i još mnogo toga što će nadograditi kasnije ove godine. Veliki fokus je stavljen na novi izgled, kako bi se olakšao pristup stvarima untar sistema. Značajno su izmjenjene neke komponente, od toga da se start meni nalazi centralno na taskbaru, čitav dizajn ima mnogo staklastiji izgled  sa prozorima koji imaju zaobljene uglove.

Iz kompanije ističu da će Windows 11 nuditi poboljšanje performansi na nekoliko načina. Windows 11 će nuditi brže pokretanje aplikacija i pregledavanje weba, kao i brža ažuriranja sa kombinacijom manjih ažuriranja sa postupkom rada u pozadini. Novi OS će ukupno trošiti manje energije, a detaljno se radilo na poboljšanju iskustva sa uređajima osjetljivim na dodir.

Od ove verzije, Microsoft je najavio integraciju Teams softvera direktno u OS. Integracija bi trebala znatno olakšati korisnicima povezivanje s porodicom, prijateljima, saradnicima i još više putem chat-ova ili audio i video poziva.

Iako widgeti nisu po prvi put unutar Windowsa, ovaj put bi trebali imati poseban odljeljak koji se izvlači sa lijeve strane ekrana, pa se možemo nadati da će postati korisno mjesto mjesto za brzi pristup informacijama.

Igre su postale ogromna stavka unutar Windowsa, a Microsoft je radio na tome da ih učini još boljima unutar Windows 11. Kompanija je najavila da će integrisati Xbox auto HDR funkciju u igre unutar novog OS-a, te da će omogućiti direktnu pohranu na diskovima, što će smanjiti zagušivanje procesorima i značajno unaprijediti vrijeme učitavanja i ukupne perfomanse.

Kao što se i nagađalo, Microsoft je najavio i unaprijeđenu prodavnicu aplikacija unutar Windows 11. To uključuje potpuno novi izgled, a programeri će biti u mogućnosti koristiti Microsoftov „trgovački engine" i dijeliti prihod sa kompanijom ili iskoristiti vlastiti i zadržati novac za sebe. Zanimljiva je najava da će Android aplikacije dolaziti unutar Windowsa, te kako će korisnici biti u mogućnosti pronalaziti Android aplikacije putem Microsoftov prodavnice ili Amazon App prodavnice. Aplikacije će se pokretati putem Intel Bridge-a.

Javna preview verzija Windows 11 će biti dostupna u narednim sedmicama unutar Insider programa. Windows 11 bit će dostupan kao besplatna nadogradnja, a Microsoft je iznio nove minimalne specifikacije za OS. Korisnicima će trebati računar sa barem modernim 64-bitnim dvojezgrenim procesorom, 4 GB RAM-a i 64 GB prostora za pohranu podataka.

1/1