Čipovi proizvedeni u 5 nanometarskom procesu su i dalje vrlo svježi i aktuelni. Međutim, IBM je spreman predstaviti sljedeći veliki iskorak u procesorskoj tehnologiji. Proizveli su prve svjetske čipove izrađene u 2nm procesu.

Novom tehnologijom IBM je na ovaj čip uspio stisnuti 50 milijardi tranzistora na površinu od 150 kvadratnih milimetara. To znači da gustoća tranzistora na ovom čipu iznosi 330 miliona tranzistora po kvadratnom milimetru, što je za oko 94% više od 5nm čipova koji su trenutno dostupni na tržištu. Također, to je za oko 14 posto više od nadolazećih 3nm čipova baziranih na TSMC-ovoj tehnologiji koji bi se trebali početi isporučivati sljedeće godine. Iz IBM-a tvrde da su performanse i performanse novog 2nm čipa u odnosu na 7nm procesore skoro za 50% bolje, dok je istovremeno potrošnja energije manja za oko 75%.

Kada bi se uređaji bazirani na IBM-ovom 2nm dizajnu mogli pojaviti, teško je reći. IBM više ne proizvodi procesore u velikoj mjeri, jer su taj dio svog poslovanja prodali Global Foundries prije nekoliko godina. Pored toga, i dalje imaju partnerstva sa izradu čipova sa Intelom i Samsungom, a Intel je ranije najavio cilj isporuke 2nm čipova do 2027. godine, što bi im uz ove vijesti iz IBM-a moglo pomoći da se ostvari.

1/1