Skoro sada davne 2012. godine Apple je posljedni put predstavio redizajn njihovog iMac all-in-one računara. Od tada, dizajn je ostajao isti, gdje su se samo nadograđivali unutrašnji dijelovi, ali, sve do danas.

Apple je zvanično predstavio potpuno novi 24-inčni iMac, koji osim potpuno novog izgleda i šarenih boja, integriše i Apple-ov novi M1 čipset predstavljen sa prošlogodišnjim Mac računarima. Novi iMac će se iporučivati sa 4,5K Retina ekranom, koji bi sa ovim dimenzijama ekrana trebao ponuditi izuzetno oštru i kvalitetnu sliku. Mnogi su se odmah pitali gdje je 27-inčni model, ali obzirom da se on prodavao kao moćnija alternativa 21-inčnom modelu, pretpostavlja se da će on doći kasnije sa nešto snažnijom opremom. Mnoštvo novih boja podsjećaju na iMac G3 iz prošlih vremena, a tu su još četiri USB-C porta koja uključuju dva Thunderbolt porta, podrška za Wi-Fi 6, te mogućnost da se odaberu tri različite tastature u bojama sa uključenom Touch ID autentifikacijom. Zanimljivo je da je Ethernet port sa kućišta prebačen na sam strujni adapter, opravdavajući smanjenje nereda na radnom stolu.

Novi iMac na tržište stiže sredinom maja sa prednarudžbama od kraja aprila, a početna cijena za osnovni model sa 8GB RAM-a i 256 GB SDD-om, koštati će 1.299 dolara.

1/1