Popularnost kriptovaluta poput Bitcoina rezultirala je udarom na tržište grafičkih kartica i njihovom nestašicom, jer se rudari pomoću procesora ili grafičke kartice. S druge strane, nova kriptovaluta bi mogla napraviti nedostatak hard diskova ili SSD-ova.

Nova kriptovaluta zove se Chia, a kreirao ju je Bram Cohen, koji je najpoznatiji po razvoju BitTorrent protokola. Za razliku od Bitcoina i sličnih kriptovaluta koje se zasnivaju na dokazima o radu, Chia koristi dokaz o prostoru i vremenu. Osnova je da hard diskovi i SSD uređaji troše puno manje energije, lakše je doći do njih i jeftiniji su za masovno rudarenje u odnosu na Ethereum ili Bitcoina koji doprinose rasipanju električne energije. Zbog toga se Chia navodi kao ekološka kriptovaluta. Iako Chia još uvijek nije službeno dostupna za trgovanje, budući se rudari u Kini pripremaju kupovinom uređaja za pohranu podataka, što znači da su drajvovi od 4TB do 18TB vrlo traženi. Procjenje je se da bi cijene ovih uređaja mogle značajnije porasti, a moglo bi doći i do nedostatak istih na tržištu.

Chia je do sada pokazala veliki interes kod investitora koji vide veliki potencijal i ulažu velika sredstva u njeno finansiranje, a pretpostavlja se također da će za najbolje rudarenje ipak biti potrebni high-end enterprise i poslovni diskovi, te da će uticaj na potrošačke modele biti kratkog vijeka.

1/1