Kompanija LG je jedan od najvećih svjetskih proizvođača potrošačke elektornike, ali na tržištu pametnih telefona nikako nisu uspjeli uhvatiti korak sa onim najvećim. Zbog toga je kompanija najavila gašenje svoje proizvodnje pametnih telefona.

Iako su na tržište donijeli brojne inovacije i neke od najzanimljivijih pametnih telefona, to ih često nije uspjevalo dovesti do nekog značajnijeg komercijalnog uspjeha. U proteklih šest godina telefonski odjel imao je operativni gubitak od oko 4,5 milijarde dolara, što je dovelo do brojnih scenarija - od pokušaja prodaje imovine drugima, do najavljenog povlačenja sa tržišta. Iz kompanije navode da će prestanak poslovanja sa telefonima biti završen do 31. jula, ali će nastaviti pružati usluge podrške i ažuriranja softvera još neko vrijeme.

Iz kompanije se nadaju da će na ovaj način uspjeti osloboditi resurse koji se mogu usmjeriti na potencijalna područja tržišnog porasta, poput sistema za pametne kuće, električnih vozila, umjetne inteligencije i poslovnih rješenja.

1/1