Facebook Reality Labs otkrio je neke od detalja na razvoju prototipa tzv. „neuralnih narukvica“, koje će se moći koristiti za kontrolu različitih interfejsa proširene stvarnosti. Prototip se temelji na tehnologiji koju je razvio CTRL-Labs, startup koju je Facebook kupio 2019. godine.

Kompanija je objavila da će narukva imati ugrađen računar, senzore, antene i bateriju koji će moći čitati električne signale iz mozga kroz zglob ruke, a koji se zatim mogu prevesti u intuitivne digitalne funkcije za kontrolu AR uređaja. Ono što pokušavaju napraviti sa neuronskim interfejsom jeste da omoguće direktno kontrolisanje uređaja, koristeći izlaz perifernog živčanog sistemsa - posebno živce izvan mozga koji animiraju mišiće vaše ruke i prstiju, izjavili su iz kompanije. Kao dio početnog razvoja, narukvica će se razvijati za čitanje gestura baziranih na štipanjima - "inteligentni klik" - za kontrolu određenih zahtjeva, slično pritiskivanju dugmeta. Također se planira uvesti haptična povratna informacija na narukvicu, tako da korisnici mogu "osjetiti" pokrete koji se odražavaju u interfejsu.

Ove narukvice bi trebalo da se na tržištu nađu zajedno sa AR naočalama, za koje se zna da Facebook radi već duže vrijeme.

1/1